Europa s-a descurcat bine in incercarile de a-si proteja economia de cea mai grava criza economica de la cel de-al doilea Razboi Mondial si nu are nevoie, pentru moment, de noi stimuli, urmeaza sa anunte luni FMI, potrivit unei surse avizate.

Potrivit unei surse avizate, raportul semestrial pentru zona euro intocmit de Fondul Monetar International (FMI) urmeaza sa mentioneze si ca politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) sustine economia.

Raportul FMI va fi prezentat luni ministrilor de finante din zona euro, in cadrul reuniunii lunare a Eurogroup, ce include si BCE, scrie NewsIn.

"FMI va transmite mesajul ca masurile luate de Uniunea Europeana (UE) pana in prezent sunt cele potrivite, realizate in timp util, insa ca exista si riscuri in viitor", a declarat sursa.

"Exista, de asemenea, si un mesaj clar ca nu se mai doresc noi programe de stimuli. Lasati masurile implementate pana acum sa isi faca efectele si, in cazul in care nu se va intampla nimic grav si neprevazut, nu luati alte masuri", a mai precizat sursa.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, cele 27 de tari ale Uniunii Europene vor cheltui in acest an si in 2010 circa 5% din produsul intern brut pentru masuri de stimuli si ajutoare, pentru a combate efectele crizei.

O a doua sursa avizata a declarat pentru Reuters ca FMI va transmite ministrilor de finante si Bancii Centrale Europene ca, desi exista unele semnale optimiste in economie, criza nu s-a incheiat inca. "Acum nu este momentul inaspririi politicii fiscale, asa ca, pentru moment, mentineti in vigoare planurile de ptimuli", a declarat a doua sursa, citand raportul FMI.

"Avand in vedere situatia actuala, este momentul sa luam mai multe masuri? Raspunsul este 'nu'. Ar trebui sa incepem un proces drastic de consolidare? Raspunsul este 'nu'", a mai spus a doua sursa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si