Ministerul de finante al Rusiei va purta saptamana viitoare noi discutii cu reprezentanti ai Islandei, in urma carora va face propuneri guvernului in legatura cu un eventual imprumut acordat statului insular din nordul Atlanticului, a spus ministrul adjunct de finante.
Islanda, care s-a confruntat cu colapsul sistemului sau bancar anul trecut, a cerut pentru prima data bani Rusiei in octombrie 2008, trimitand o delegatie la Moscova in acest sens, scrie NewsIn.

"Vor veni saptamana viitoare. Vom avea o discutie si vom prezenta recomandarile noastre (guvernului) in legatura cu acest imprumut", a spus ministrul adjunct de finante al Rusiei, Dmitri Pankin, care a refuzat sa dea detalii referitor la suma pe care Rusia ar putea-o imprumuta Islandei.

Initial, Islanda indicase suma de 4 miliarde euro - aproximativ 5,7 miliarde dolari -, insa Rusia a lasat de inteles ca este vorba de un imprumut prea mare si a mentionat, in decembrie, o suma potentiala de 500 milioane dolari.

De la cererea initiala din partea Islandei, economia Rusiei a intrat in prima recesiune din acest deceniu, iar o treime din rezervele de valute si aur ale Rusiei a fost cheltuita pentru o depreciere controlata a rublei.
Totusi, Rusia detine inca a treia rezerva valutara si de aur din lume, din care circa 30% este plasata in bonuri ale Trezoreriei SUA.

Luna trecuta, Pankin a declarat ca atunci cand discutiile despre un posibil imprumut acordat Islandei au inceput, Rusia nu se astepta ca economia sa sa ajunga sa inregistreze probleme atat de grave. Totusi, oficialul rus a tinut sa precizeze ca nu stie daca un eventual imprumut acordat Islandei mai reprezinta sau nu o chestiune de actualitate.

Noile discutii legate de un ajutor rusesc pentru Islanda au loc in contextul in care autoritatile islandeze au cazut de acord, sambata, sa ramburseze bani Marii Britanii si Olandei in contul compensatiilor platite de Londra si Amsterdam pentru britanicii si olandezii care si-au pierdut economiile tinute la banca islandeza Landsbanki, intrata in incapacitate de plata.

Acordul semnat de schema de compensare a depozitelor din Islanda presupune efectuarea de plati timp de 15 ani, cu o perioada de gratie de sapte ani. Un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice a apreciat acordul drept un pas pozitiv pentru relatiile dintre marea Britanie si Islanda.

Relatiile diplomatice dintre Londra si Reykjavik s-au racit in octombrie 2008, dupa ce guvernul britanic s-a folosit de legislatia anti-terorista pentru a confisca active islandeze. In replica, Islanda a amenintat sa va da in judecata guvernul britanic.

Circa 300.000 de depunatori britanici au fost afectati de colapsul bancii islandeze Landsbanki. Criza financiara mondiala a bagat in faliment anul trecut principalele banci islandeze, in conditiile in care acestea ajunsesera la active totale de aproape zece ori mai mari decat produsul intern brut al Islandei, stat cu o populatie de doar 320.000 de locuitori. Islanda a fost nevoita sa nationalizeze principalele trei banci ale tarii - Kaupthing, Landsbanki si Glitnir.

La finalul lunii mai, guvernul islandez a cerut Parlamentului votarea unei legi in vederea aderarii Islandei la UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri