Irakul va publica la sfarsitul lunii iunie lista finala a marilor companii petroliere selectionate pentru a primi contracte de exploatare, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului petrolului.

"Ministerul va anunta pe 29 sau 30 iunie numele companiile ce vor primi contracte de exploatare ale campurilor petroliere din Irak", a declarat Assem Jihad. "Aceste companii, ale caror nume vor fi anuntare cu ocazia unei conferinte de presa, vor obtine contracte de service de un tip atribuit pentru prima data in Irak", a adaugat purtatorul de cuvant.

Conform acestuia, de la lista initiala de 120 de companii, lista ce va fi publicata la sfarsitul lunii iunie va contine doar aproximativ 35 de nume". In iunie 2008, 35 de companii petroliere au fost pre-selectionate, majoritatea fiind mari companii petroliere mondiale private sau de stat, fara ca acestea sa semneze insa un contract.

Printre cerintele ce trebuiau indeplinite de companii se numara experienta in exploatarea a unor campuri petroliere de mari dimensiuni, noteaza NewsIn.

De atunci, ministerul petrolului a amanat in repetate randuri sa anunte lista finala, iar ministrul Hussein Hahristani a fost acuzat de parlamentari ca a cauzat statului pierderi de zece miliarde dolari din cauza "proastei gestiuni".

Bagdadul doreste semnarea unor contracte de service cu o serie de companii straine, compensatia fiind facuta la numarul de barili extrasi si nu prin contracte de partajre a productiei.

Irakul produce momentan 2,2 milioane barili de petrol, aflandu-se in plina perioada de majorare a productiei, vizand un nivel de sase milioane barili in urmatorii ani.

Irakul ocupa locul trei in clasamentul mondial al rezervelor de petrol, dupa Arabia Saudita si Iran, cu 115 miliarde de barili.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Politistii de frontiera au prins 120 de imigranti ilegali din Iran