Ucraina a platit in totalitate pentru gazul rusesc primit in mai, a confirmat compania rusa Gazprom, dupa ce Moscova agitase amenintarea unei noi crize a gazului care ar fi riscat sa perturbe aprovizionarea Europei.

"Au platit tot ceea ce datorau", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de NewsIn.

Compania ucraineana de hidrocarburi Naftogaz anuntase ca si-a platit factura la gaz pentru luna mai, a carei scandenta era la 9 iunie.

Gazprom nu a apreciat insa ca riscul unei noi crize a gazului s-a indepartat, purtatorul de cuvant al companiei apreciind ca este "putin probabil" ca Naftogaz sa reuseasca sa plateasca pentru gazul din luna iunie.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, aflat in conflict deschis cu premierul Iulia Timosenko, explicase ca a ordonat o emisiune de moneda pentru a plati aceasta factura. "Nu avem alta solutie", a subliniat el, adaugand ca este vorba despre o emisie de 3,8 miliarde de hrivnii, adica 500 de milioane de dolari.

O parte importanta din acest gaz trebuie sa fie stocat in depozitele subterane, pentru a garanta tranzitul de gaz spre Europa, 80% din gazul rusesc destinat tarilor europene tranzitand Ucraina.

Liderii rusi au afirmat in repetate randuri in ultimele saptamani ca Ucraina nu va fi in masura sa isi plateasca factura pentru luna mai si ca o noua criza se prefigureaza. Premierul rus Vladimir Putin avertizase miercuri ca livrarile de gaz rusesc spre Europa prin intermediul Ucrainei risca sa inceteze complet la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, daca tara vecina nu isi achita platile.

In ianuarie, Moscova si Kievul au fost implicate intr-un grav conflict legat de gaze, care a dus la intreruperea timp de doua saptamani a aprovizionarii clientilor europeni ai Gazprom. Ingrijorata de eventuala repetare a acestui scenariu, Comisia Europeana anuntase joi ca trimite o misiune la Kiev si Moscova pentru a "stabili faptele" in noul conflict dintre cele doua tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Gazprom vrea sa reia livrarile de gaze spre Ucraina