Partidele de dreapta s-au impus net la alegerile europene de duminica si par sa-si fi asigurat dominatia in PE, in urma unui scrutin marcat de un nivel ridicat de absenteism, relateaza AFP.
In Germania, tara care are cel mai mare numar de eurodeputati in PE, 99 din 736, conservatorii lui Angela Merkel sunt pe primul loc, potrivit unui prim sondaj la iesirea de la urne. Ei au obtinut 38,1 - 38,2% din voturi, mult in fata social-democratilor, care au inregistrat cel mai prost rezultat al lor, cu 20,9 -21,3% din voturi, relateaza 9AM, care citeaza NewsIn.

In Franta, pe locul doi ca numar de eurodeputati, cu 72, partidul de dreapta UMP al presedintelui Nicolas Sarkozy (27-28,3%) se afla pe primul loc, in fata socialistilor (16,4-17,5%) si Verzi (14,8%-15,4%), potrivit televiziunilor.

In Spania, dreapta a castigat in fata socialistilor premierului Jose Luis Zapatero. In Marea Britanie, laburistii se asteapta la o infrangere zdrobitoare, care ii va fragiliza si mai mult pozitia premierului Gordon Brown.

In Austria, conservatorii austrieci din OVP sunt de asemenea in frunte, cu 29,7% din voturi fata de 23,8% pentru social-democratii din SPO.

Insa, surpriza a venit din partea celor 18% voturi obtinute de lista euroscepticului Hans Peter Martin si de extrema-dreapta - cele doua partide FPO si BZO au obtinut impreuna 18%.

Si in alte tari, unele formatiuni de extrema-dreata au progresat. Partidul islamofob al lui Geert Wilders din Olanda a obtinut de joi 17% si patru locuri. In Ungaria, partidul de extrema-dreapta Jobbik poate pretinde unu sau doua locuri, iar in Slovacia ultranationalistii din SNS obtin primul lor loc.

In Romania, partidul Romania Mare, de extrema-dreapta, revine pe scena europeana, cu doua locuri.

Victoria conservatorilor moderati care pare sa se creioneze ii va permite probabil presedintelui CDE, Jose Manuel Barroso, sa obtina un nou mandat de cinci ani la conducerea Executivului european, majoritatea liderilor din UE pronuntandu-se in favoarea sa.

Sustinut de rezultatul sau bun din Franta, copresedintele grupului Verzilor din Paarlament, Daniel Cohn-Bendit, a cerut totusi sa se impiedice realegerea lui Barroso.

2009 ar putea marca un nou record. Absenteismul a atins 56,01%, fata de 54,6% in 2004, potrivit datelor preliminare ale Parlamentului European.

Infrangere dureroasa pentru stanga europeana

Ziua de duminca va ramane una de trista amintire pentru stanga eupeana, care nu a reusit sa propuna o strategie alternativa credibila pentru combaterea crizei si a fost invinsa clar in majoritatea statelor membre.

Infrangerea fusese anticipata de institutele de sondaje si nu face decat sa consolideze dominatia actuala a dreptei in Europa care, in pofida unui peisaj politic foarte diversificat in Uniunea Europeana, guverneaza deja in 21 dintre cele 27 de tari membre, informeaza NewsIn.

Insa infrangerea este mai grava decat se crezuse si este cu atat mai dezamagitoare pentru socialisti, cu cat acestia sperasera sa profite politic de pe urma cresterii somajului si criticilor la adresa sistemului capitalist pe care le-au generat criza financiara si economica incepand de vara trecuta. Stanga nu a castigat alegerile europene decat in Grecia si Danemarca, unde este in opozitie, si in Slovacia.

"Este cu siguranta o seara trista pentru social-democratia europeana", a recunoscut germanul Martin Schulz, liderul socialistilor din Parlamentul European in exercitiu.

Pe baza rezultatelor inca partiale, stanga a pierdut in majoritatea tarilor europene. Numarul sau de europarlamentari s-ar putea limita la 159, fata de 267 cati au conservatorii din PPE, plus cei 50 de conservatori "disidenti" britanici si cehi. In legislativul prezent, socialistii aveau 215 locuri, iar dreapta 288.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri