Directorul executiv al grupului petrolier Royal Dutch Shell, Jeroen van der Veer, a declarat ca daca se analizeaza marjele actuale de profit, capacitatea de rafinare pe plan global este mai mult decat suficienta.

Acesta a adaugat ca vede semnale clare conform carora pietele occidentale de benzina si motorina au inceput sa se stabilizeze, dupa o perioada foarte slaba de la sfarsitul anului trecut, putand chiar urma o noua scumpire considerabila a petrolului.

"Industria functioneaza ciclic. Daca te uiti la marjele de profit, este clar ca beneficiem de o capacitate de rafinare cu mult peste ce avem nevoie", a declarat acesta, citat de NewsIn.

Van der Veer a precizat ca factorii sezonieri sau scaderea rezervelor au inceput deja sa contribuie la stabilizarea pietelor de benzina si motorina din Statele Unite si Europa.

"Vedem semne clare de stabilizare, dar suntem inca la inceput", a adaugat van der Veer.

Un inalt responsabil al segmentului de retail al Shell in Europa a declarat saptamana trecuta ca se poate observa o crestere a cererii pentru produse petroliere in Europa in ultimele luni.

Pretul petrolului a urcat in iulie 2008 pana la un nivel record de 147 dolari pe baril, inainte de a se ieftini pana la 32 dolari pe baril la jumatatea lunii decembrie. Momentan, pretul petrolului evolueaza in jurul nivelului de 70 de dolari pe baril.

Van der Veer a declarat ca gazele naturale lichefiate, ce reprezinta doar 2% din totalul energetic consumat pe plan mondial, sunt "un segment ce va beneficia de crestere pentru multe decenii, iar cererea pentru gaze naturale lichefiate se va accentua constant".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si