Un sondaj condus de Financial Times saptamana trecuta a aratat ca 11 din cei 20 de economisti chestionati sunt de parere ca economia nu s-a mai comprimat in iunie, urmand sa reinceapa sa creasca lunile urmatoare, arata cotidianul financiar.

In acelasi timp, toti economistii care inca cred ca economia se comprima sunt de parere ca cea mai severa perioada a fost depasita.

Sondajul sugereaza ca estimarile guvernului conform carora cresterea economica nu ar interveni pana intr-al patrulea trimestru sunt prea pesimiste.

De asemenea, noile perspective ofera sperante premierului britanic Gordon Brown ca, in cazul in care va ramane in functie, va culege laurii de pe urma revenirii economice.

"Perspectiva pentru Produsul Intern Brut (PIB) de anul acesta s-a imbunatatit foate mult. Recesiunea a luat sfarsit", a declarat un economist din cadrul BNP Paribas, citat de NewsIn.

Optimismul economistilor se reflecta si asupra populatiei. Datele institutului Nationwide au aratat ca mai multe persoane sunt de parere ca situatia economica in urmatoarele sase luni va fi mai buna decat astazi decat cei care cred ca se va inrautati.

Totusi, recesiunea nu va parea ca s-a sfarsit din cauzea cresterii ratei somajului. Numarul impresionant al somerilor va evidentia, de asemenea, si riscurile unei inflatii prea temperate pentru o perioada prea lunga.

Eforturile gospodariilor de a economisi bani si de rambursare a datoriilor ar urma sa scada consumul din toate sectoarele de activitate, de la cel vestimentar la auto si hotelier.

Problemele nerezolvate ale sectorului bancar vor restrictiona fluxul de creditare, temperand investitiile si achizitiile imobiliare.
In cele din urma, orice revenire a cresterii economice in urmatorii cativa ani risca sa fie temperata de reducerile bugetare si cresterile de taxe care ar putea fi implementate de urmatorul guvern pentru atenuarea deficitelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Declaratie dura: Nu a trecut bine criza, ca ne indreptam spre alta