PKO BP, cea mai mare banca poloneza, a anuntat planuri privind cea mai importanta majorare de capital efectuata in Polonia, in valoare de cinci miliarde dolari, scopul fiind extinderea capacitatii de creditare si realizarea de achizitii.

Temandu-se de diluare, investitorii au vandut masiv titluri PKO la inceputul sedintei bursiere de astazi, ducand la deprecierea acestora cu 5,3%, informeaza NewsIn.

Pozitia PKO este destul de solida, comparativ cu cea a rivalilor occidentali, insa guvernul de centru-dreapta doreste majorarea de capital pentru a permite bancii controlate de stat sa devina un simbol al rezistentei Poloniei in fata crizei economice mondiale.

Investitorii ar putea fi incurajati de performantele economice notabile ale Poloniei, care a fost unul dintre putinele state europene care au raportat crestere economica in primul trimestru din 2009.

PKO, banca detinuta in proportie de 52% de stat, planuieste majorarea numarului de actiuni la 1,65 miliarde, fata de nivelul actual de un miliard, reprezentand o crestere de aproape doua treimi.

Majorarea de capital ar fi astfel in valoare de circa 16,6 miliarde zloti (5,1 miliarde dolari), conform pretului de luni al titlurilor PKO, insa companiile ofera de obicei reduceri considerabile in astfel de situatii.

HSBC a strans 12,5 miliarde lire sterline prin majorarea de capital efectuata in aprilie, iar oferta a continut o reducere de 40% fata de pretul de piata.

Purtatoarea de cuvant a PKO a precizat ca numarul de 650 milioane noi actiuni reprezinta un plafon maxim, oferta putand fi chiar mai mica, conform Reuters.

"Depinzand de pretul actiunilor, amploarea tranzactiei ar putea fi de trei ori mai mare decat estimam initial", a declarat Marek Juras, lef al diviziei de cercetare al companiei de brokeraj BZ WBK. "Una dintre explicatiile posibile este ca PKO BP doreste sa se intareasca pentru o posibila achizitie de amploare", a adaugat acesta.

PKO a renuntat la discutiile privind achizitia activelor bancare din Polonia ale asiguratorului American International Group (AIG). Anumiti analisti estimeaza ca PKO ar putea incerca sa cumpere rivalul BZ WKB, evaluat la doua miliarde dolari, ce ar putea fi scos la vanzare de Allied Irish Banks.

O alta tinta ar putea fi Bank Millenium, controlata de grupul bancar portughez Millenium bcp, banca valorand 700 milioane dolari.

Polonia doreste sa isi pastreze controlul PKO dupa majorarea de capital, urmand a achizitiona o cantitate considerabila din noile titluri.

PKO si banca ungara OTP sunt principalele grupuri bancare din Europa centrala si de est care nu sunt controlate de catre banci straine, scrie Reuters.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ING Bank intra in cursa pentru banca detinuta de Raiffeisen in Polonia