Ministrul turc al economiei Ali Babacan a spus ca economia tarii ar putea scadea in 2009 cu mai mult de 3,6%, cat fusese estimat anterior, din cauza problemelor economice globale, insa va reveni pe crestere in 2010.

Economia turca, care a crescut in medie cu mai mult de 7% anual, intre 2002 si 2007, este posibil sa fi scazut cu pana la 10% in primul trimestru, din cauza recesiunii globale care a afectat exporturile, potrivit NewsIn.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Turciei va scadea cu 5,1% in 2009. Guvernul ar putea introduce noi reduceri de taxe pentru stimularea economiei si va anunta in curand daca le va extinde pe cele existente, conform declaratiilor facute de Babacan pentru postul de televiziune NTV.

Acesta nu a spus care vor fi sectoarele ce vor benefia de aceste reduceri. Turcia a suspendat pentru trei luni taxele speciale pe consum, iar acestea se refereau la masini, electrocasnice, electronice si case, incepand din 15 martie.

Babacan a spus ca se va intalni cu directorul adjunct al FMI, John Lipsky, in iunie pentru a discuta despre conditiile unui nou imprumut. Negocierile de pana acum au esuat, iar premierul Tayyip Erdogan a spus ca Turcia nu vrea sa faca o serie de concesii cum ar fi cele referitoare la cheltuieli.

Investitorii si economistii spun ca o intelegere cu FMI, estimata la 45 miliarde dolari, ar sprijini guvernul si sectorul privat mai ales referitor la plata datoriilor scadente in 2009.

Oficialul a spus ca productia industriala, care a scazut pentru noua luni consecutiv, a revenit pe crestere in mai. Turcia a ajuns, in 10 aprilie, la un acord de principiu cu FMI legat de conditiile pentru un nou imprumut de pana la 45 miliarde dolari, ce ar urma sa ajute statul turc sa treaca peste criza economica.

Discutiile cu FMI cu privire la un acord stand-by fusesera suspendate in ianuarie din cauza problemelor ridicate de veniturile neinregistrate, cheltuielile guvernamentale si administrarea taxelor.

In ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, printre care pentru Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si