JP Morgan si-a revizuit in urcare estimarile cu privire la pretul petrolului din al patrulea trimestru al acestui an, de la 55 la 65dolari/baril, in contextul in care mizeaza pe o revenire a economiei si pe factori sezonieri.

JP Morgan si-a revizuit si previziunile pentru anul viitor, la 70 dolari/baril, fata de 60 dolari/baril, cat prevedea in raportul energetic din luna anterioara.

"Dolarul a fost primul factor care a influentat piata ", a declarat Lawrence Eagles, seful departamentului pentru marfuri din cadrul JP Morgan Chase, citat de NewsIn.

Dolarul si-a extins castigurile in fata unui cos de valute, inregistrand in sedinta de vineri cea mai mare crestere de o zi din ultimele cinci luni, in contextul in care statisticile au indicat o incetinire a ritmului de disponibilizari din Statele Unite.

Dolarul mai puternic face ca marfurile denominate in moneda americane, precum petrolul, sa fie mai scumpe pentru detinatorii de alte valute.

Pretul petrolului s-a dublat de cand a atins nivelul minim de 30 dolari/baril, la mijlocul lunii decembrie, ajungand in sedinta de luni la 67,53 dolari/baril, insa este inca departe de nivelul maxim de 147 dolari/baril, atins in iulie 2008.

Eagles a spus ca urmatoarele estimari vor lua in calcul toti factorii de risc, evaluand stocurile mari, dar si revenirea economica.
"Daca previziunile economice sunt corecte si vom iesi din recesiune, pretul petrolului va fi ceva mai mare", a spus acesta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Vor creste preturile la benzina dupa atacurile din Arabia Saudita?