Presedintele american Barack Obama a anuntat ca vrea sa creeze sau sa salveze 600.000 de locuri de munca in urmatoarele 100 de zile, prin implementarea a 10 mari proiecte finantate cu un important pachet de sprijin financiar, aprobat in februarie.

"Va mai trece destul timp pana cand economia isi va reveni, dar suntem pe calea cea buna", a declarat Obama la trei zile dupa ce un raport al Departamentului Muncii a aratat o crestere a ratei somajului la 9,4% in mai, desi ritmul lunar al pierderii locurilor de munca s-a temperat la 345.000.

Casa Alba a anuntat ca Actul de Recuperare si Reinvestitii a ajutat la crearea sau salvarea a peste 150.000 de locuri de munca in primele 100 de zile de cand a fost semnat, potrivit NewsIn.

Proiectele anuntate luni includ servicii de sanatate extinse pentru aproximativ 300.000 de pacienti, fonduri pentru 135.000 de locuri de munca in educatie, imbunatatirea a 90 de centre medicale pentru veterani si angajarea sau mentinerea a 5.000 de slujbe in politie.

De asemenea, acestea includ si aproximativ 2.300 de programe de constructie si reabilitare a 359 de unitati militare.

"Din fericire, exista semnale ca lucrurile se schimba", a declarat David Axelrod, consilier al presedintelui american, pentru CNN. "Chiar daca va fi nevoie de timp ca statisticile de somaj sa se schimbe, ca tendinta de crestere sa se opreasca si sa se intoarca spre cealalata directie, avem senzatia ca lucrurile se misca", a subliniat acesta.

Vicepresedintele american Joe Biden, care va prezenta oficial luni presedintelui Obama cele mai recente obiective de stimuli stabilite de administratie, a spus ca s-a construit o "baza solida" in primele 100 de zile ale planului de revenire.

"Vrem sa continuam sa dezvoltam aceasta baza si sa ne acceleram eforturile, pentru a realiza chiar mai multe", a spus Biden.

In primele trei luni dupa ce Congresul a aprobat planul de stimuli propus de Obama, guvernul a cheltuit circa 11% din fondurile de urgenta, potrivit unui raport prezentat de Biden din 13 mai.

Administratia a anuntat ca va utiliza circa 70% din fonduri pana la sfarsitul urmatorului an fiscal, sub nivelul de 75% prevazut de oficiali in februarie.

Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, conform noilor estimari publicate de Departamentul Comertului.

Datele publicate in 29 aprilie aratasera ca produsul intern brut, ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Exporturile au scazut cu 28,7%, marcand cel ami accentuat declin din 1971, dupa ce scazusera cu 23,6% in al patrulea trimestru.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus recent ca economia americana ar trebui sa isi revina pana la finalul acestui an si a avertizat ca aceasta redresare vafi graduala, iar somajul risca sa ramana ridicat o anumita perioada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Joe Biden isi va anunta candidatura la alegerile prezidentiale din SUA