Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte in aprilie, pentru a doua luna la rand, desi ramane cu 8,3 puncte mai jos decat nivelul din aprilie 2008, potrivit NewsIn.

"Este inca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata", se arata in raportul OCDE. Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt in legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie.

In toata lumea par a exista semne, de la vanzarile de case din Statele Unite, la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este in scadere continua, a declarat recent Angel Gurria, seful OCDE.

Economia Statelor Unite va reincepe sa creasca inaintea celei europene, datorita pachetului masiv de stimuli financiari implementat de oficialii de la Casa Alba, conform OCDE.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.

Gurria a spus ca sunt sanse minime de reducere a ratingurilor tarilor dezvoltate, precum Marea Britanie si Statele Unite, de catre agentiile de evaluare. O astfel de masura a fost luata in mai de agentia Standard & Poor's, care a revizuit in scadere perspectiva ratingului 'AAA' al Marii Britanii.

Acesta a catalogat decizia agentiei de a reduce ratingul ''AAA' al Spaniei, de la inceputul anului, drept '"insensibila" si bazata pe evaluarea politicii fiscale, nu pe abilitatea de rambursare a datoriilor.

Totusi, Standard & Poor's a anuntat luni reducerea ratingului creditelor pe termen lung al Irlandei la 'AA' de la pragul anterior 'AA+', cu perspectiva negativa. Standard & Poor's a mentinut ratingul creditelor pe termen scurt la 'A-1+'.