Economistii din cadrul grupului de previziuni financiare se asteapta ca produsul intern brut (PIB) din Regat sa creasca cu 0,5% in 2010, fata de estimarile anterioare care indicau o comprimare a economiei cu 1%.

Totusi, grupul a atras un semnal de alarma asupra cresterii somajului, a sistemului bancar slabit si reducerii cheltuielilor consumatorilor, care ar trage in jos o posibila revenire a economiei.

Jonathan Loynes, un economist in cadrul grupului, a declarat ca economia va creste cu un ritm "slab si foarte nesigur". De asemenea, faptul ca exista inca spatiu de manevra in economie presupune ca inflatia si ratele dobanzilor vor ramane "la un minim record", deflatia reprezentand un adevarat risc.

Compania a revenit in urcare asupra perspectivei economice datorita ultimelor sondaje care arata spre o revenire a cresterii activitatii in sectorul serviciilor si manufacturiei, dupa o perioada in care aceasta a scazut drastic.

Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor, relateaza NewsIn.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in aprilie ca se asteapta la o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste".

Darling a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.