Oficialii Trezoreriei Statelor Unite au anuntat marti ca zece mari banci americane au primit aprobarea de a rambursa ajutoare guvernamentale in valoare totala de 68 miliarde dolari, ajutoare ce le-au fost acordate pentru a face fata crizei creditelor.

Trezoreria nu a numit bancile respective, insa multe dintre ele ar putea anunta ca ramburseaza ajutoarele guvernamentale, iar numele vor fi publicate in rapoartele institutiei.

Morgan Stanley a anuntat marti ca se afla printre bancile autorizate sa ramburseze ajutoarele de stat. Chiar daca nivelul de capital a fost considerat insuficient dupa testele de rezistenta derulate de autoritati, banca a anuntat la inceputul lunii ca a colectat 2,2 miliarde dolari din piata, pentru a satisface cerintele autoritatilor si pentru a rambursa ajutoarele de stat, relateaza NewsIn.

Capital One, BB&T si US Bancorp au anuntat, separat, ca figureaza pe lista intocmita de Trezorerie.

Potrivit Wall Street Journal, lista cuprinde si alte banci considerate bine capitalizate in urma testelor de rezistenta: American Express, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, JPMorgan Chase si State Street.

Acestora li se adauga KeyCorp, chiar daca a prezentat unele deficite de fonduri proprii, potrivit autoritatilor.

Multe banci nu au fost multumite de restrictiile ce au insotit aceste ajutoare, ce se refereau in principal la plata directorilor. Opt dintre aceste banci au fost constranse de Trezorerie sa accepte fonduri guvernamentale la sfarsitul lunii octombrie, la apogeul crizei.

Permisiunea acordata unor banci de a rambursa banii primiti prin programul guvernamental initiaza un proces de separare a bancilor mai puternice de cele slabe, in contextul in care sectorul financiar incepe sa se reechilibreze.

Unele banci vor ramane in cadrul programului guvernamental, confruntandu-se in continuare cu restrictii la plata salariilor conducerii.
In schimbul fondurilor de salvare, guvernul american a preluat actiuni preferentiale, iar, in cadrul rambursarii fondurilor de ajutor, bancile vor recumpara aceste actiuni.

"Aceste rambursari sunt un semnal incurajator de revenire financiara, insa mai avem multe de facut", a declarat secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

Geithner a spus ca banii inapoiati de bancile stabile in cadrul planului de salvare de 700 miliarde dolari vor putea fi utilizati pentru ajutarea bancilor mai mici, inclusiv a celor ce au mai primit deja fonduri guvernamentale.

Trezoreria a anuntat ca, alaturi de fondurile inapoiate pana acum de la alte firme, se vor colecta 70 miliarde dolari. Peste 600 de banci din intreaga tara au primit fonduri in cadrul planului initial de 700 miliarde dolari.

Dupa ce guvernul a acordat alte 30 miliarde dolari grupului General Motors, fondurile de salvare nealocate s-au redus la circa 54 miliarde dolari, presupunand ca programele anuntate vor fi finantate complet.

Pentru a primi permisiunea de a rambursa fondurile de salvare, bancile au trebuit sa demonstreze ca pot colecta singure capital din sectorul privat, prin vanzari de actiuni si prin credite obtinute fara sprijinul garantiilor guvernamentale.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Morgan Stanley a cumparat America House din Piata Victoriei