In perioada ianuarie-martie, numarul cererilor de intrare in faliment a urcat cu 10%, la 330.477, fata de trimestrul anterior si cu o rata anuala de 35%, arata datele Biroului Administrativ al Tribunalelor SUA. Falimentele din sectorul de consum au urcat cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce falimentele din sectorul de afaceri au crescut cu 64%.

In anul fiscal incheiat pe 31 martie, cererile de faliment au urcat cu 33%, la 1.202.503, iar expertii se asteapta la alte cresteri, in contextul in care rata somajului a urcat spre nivelul de 10%, iar economia incearca sa iasa dintr-o recesiune de 18 luni, potrivit NewsIn.

Multe dintre statele cu un numar mare de falimente au fost afectate in particular de criza imobiliara. California a avut cele mai multe cereri pentru intrarea in faliment in primul trimestru (42.992), urmat de Florida (20.701) si Georgia (18.154). Urmatoarele sunt Illinois, Michigan, Ohio, Tennessee, New York si Texas.

Astfel, numarul falimentelor din primul trimestru a atins cel mai mare nivel din al patrulea trimestru din 2005, cand multe companii au inaintat cerere pentru intrarea in faliment inaintea intrarii in vigoare a unei noi legi menite sa limiteze cererile abuzive si care a intrat in vigoare la mijlocul lunii octombrie, in acelasi an.

Numarul cererilor de intrare in faliment a continuat sa creasca in trimestrul actual, cu 250.456 falimente in sectorul de consum, in aprilie si mai.