Ministrii Petrolului din cadrul Organizatiei Mondiale a Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au cazut ieri de acord asupra unei cresteri a livrarilor de titei cu doua milioane de barili pe zi, echivalentul capacitatii suplimentare de productie a cartelului. Masura a fost luata pentru a asigura tarile consumatoare in privinta stabilitatii pietei energetice, potrivit ministrului petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez.

Intelegerea presupune vanzarea pe piata mondiala a petrolului a celor doua milioane de barili de petrol pe zi incepand de la 1 octombrie, pe o perioada de trei luni.

Presedintele OPEC, seicul kuwaitian Ahmad al-Fahd al-Sabah, declarase inainte de inceperea reuniunii ca amenintarea furtunii tropicale Rita asupra industriei extractive si prelucratoare de petrol din zona Golfului Mexic, acompaniata de cresterea pretului la titei si carburanti, ar putea duce la o crestere a livrarilor zilnice din partea organizatiei cu pana la doua milioane de barili.

Ahmad al-Fahd al-Sabah a declarat ca majoritatea membrilor cartelului inclina catre plasarea pe piata a celor 2 milioane de barili pe zi ramase, fara a se modifica productia zilnica oficiala de petrol.

Cred ca majoritatea membrilor vor inclina spre varianta celor doua milioane de barili pe zi, a afirmat Ahmad al-Fahd al-Sabah inainte de intrunirea de ieri.

Ministrii petrolului din tarile OPEC au avut de ales intre apelarea la aceasta solutie si majorarea productiei oficiale cu 500.000 de barili pe zi. In cea de-a doua varianta, productia de petrol a celor 11 state urma sa ajunga la 28,5 milioane de barili pe zi. In afara de cele doua posibilitati de crestere a livrarilor de petrol, existau si state care luau in calcul pastrarea acestora la nivelul actual, motivand prin lipsa capacitatii de rafinare pentru petrolul aflat deja pe piata.

Ministrul nigerian al petrolului, Edmund Daukoru, nu impartasea parerea presedintelui OPEC, afirmand ca e cazul ca productia de titei sa ramana neschimbata.

Nu e nevoie de mai mult petrol pe piata, a afirmat si ministrul iranian al petrolului, Kazem Vaziri. Iranul a incercat, de altfel, sa evite solutia apelarii la capacitatea suplimentara de productie, pentru ca intr-o asemenea situatie Arabia Saudita, Kuwaitul si Emiratele Arabe Unite ar fi singurele capabile sa puna la dispozitia pietei cantitati semnificative de titei. Potrivit unei surse din interiorul organizatiei, citata de Reuters, ministrul iranian al petrolului a cerut ca, inainte de fiecare modificare a nivelului productiei, sa aiba loc noi consultari interministeriale. Petrolul este disponibil, a afirmat ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi. Daca il vrei, este la un pas. Volatilitatea pretului petrolului nu este benefica nici pentru producatori, nici pentru consumatori, a mai adaugat el. Potrivit lui Naimi, uraganul Katrina a fost doar o tresarire pentru piata, pe termen lung.

Analistii pietei petrolului se arata, oricum, sceptici in ceea ce priveste efectele pe care decizia OPEC le va avea asupra pretului.

E greu sa invinovatesti OPEC pentru preturile ridicate ale petrolului. Eu cred ca fac tot ce pot, era de parere Jason Schenker, economist la Wachovia Corp., aflata pe locul al patrulea intre bancile din SUA. Intalnirea din aceste zile de la Viena si tot ce va urma legat de ea va fi pus in umbra de uraganul Rita, mai crede Schenker. O afirmatie care are, deocamdata, acoperire in fapte, pretul unui baril de petrol crescand pe parcursul zilei de luni cu 4 dolari ca urmare a temerilor legate de noul uragan, in ciuda asigurarilor date de oficialii OPEC privind posibilitatile ridicate de productie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri