Kazahstanul, stat producator de petrol grav afectat de recesiunea mondiala, a facut apel la companiile straine sa investeasca pe plan local o proportie mai mare din profiturile obtinute, pentru a contribui la diversificarea economiei.
Fostul stat sovietic a atras investitii straine directe in valoare de peste 50 miliarde dolari de la obtinerea independentei in 1991, mai ales catre sectoarele siderurgice si producatoare de petrol, potrivit NewsIn.

Vorbind cu ocazia unei intalniri cu investitorii straini, condusa de presedintele kazah Nursultan Nazarbayev si de presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, ministrul kazah al economie, Bakhyt Sultanov a declarat ca este momentul ca investitorii straini sa isi indrepte atentia catre alte sectoare ale economiei.

"Dorim sa discutam o problema separata cu investitorii straini, si anume reinvestirea profiturilor realizate in Kazahstan pentru a dezvolta sectoarele manufacturiere si de servicii, precum si companiile de dimensiuni mici si mijlocii", a precizat oficialul kazah.

"Acest lucru ar fi profitabil atat pentru investitori cat si pentru statul kazah", a adaugat acesta.

Investitorii straini s-au declarat ingrijorati de starea sectorului bancar kazah, care este afectat de probleme de lichiditate si de discutii dificile legate de restructurarea datoriilor, la acestea adaugandu-se si o serie de arestari ale unor persoane influente din sectorul extractiei de uraniu.

Investitorii nu pot uita nici disputa dintre guvernul kazah si un grup de companii petroliere occidentale in perioada 2007-2008, privind viitorul campului petrolier Kasagan, una dintre cele mai importante noi rezerve de petrol descoperite pe plan mondial in ultimii 30 de ani.

Sultanov a promis investitorilor imbunatatirea transparentei si standardelor corporative ale companiilor kazahe, pentru a facilita intrarea investitorilor pe piata locala.

Companii petroliere precum Chevron Corp sunt printre cei mai mari investitori straini din Kazahstan, care incearca momentan sa isi diversifice resursele de finantare prin invitarea mai multor companii din Europa si Rusia.

Kazahstanul, care este cea mai mare economie a Asiei Centrale, a cunoscut o perioada de crestere rapida pe fondul boom-ului sectoarelor petroliere si de siderurgie intre anii 2000 si 2007, insa criza financiara a pus capat perioadei de crestere economica de doua cifre.

Temerile legate de sporirea riscurilor pe pietele emergente au dus la o atitudine mai rezervata a investitorilor, tendinta cu efecte negative pentru guvernul kazah, ce incearca sa isi revigoreze economia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri