Premierul Letoniei a salutat masurile drastice luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ce vor duce la evitarea unui faliment de stat, in contextul in care Letonia vrea sa evite o criza si o deprecierea monedei nationale.
Acesta a mai spus ca lucrarile la reducerile bugetare pentru 2010 vor incepe in curand, ceea ce subliniaza gravitatea situatiei in care se afla Letonia, care s-ar putea confrunta cu o scadere cu 20% a economiei si cu nevoia continua de a primi fonduri din partea Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI), conform NewsIn.

Un vot final asupa reducerilor va avea loc pe 17 iunie, desi premierul Valdis Dombrovskis a declarat ca acest lucru va putea avea loc si mai curand.

Reducerile bugetare includ pensii mai mici cu 10%, scaderea cu 70% a pensiilor celor care inca activeaza si o reducere cu 20% a salariilor bugetare.

Interventiile bancii centrale a Letoniei, de a cumpara moneda nationala si de a-i mentine cursul fixat la euro, au dus la inghetarea cursului valutar local si a pietei monetare, in timp ce dobanzile interbancare au crescut cu peste 100%.

Datele Reuters arata ca rezervele minime obligatorii ale bancilor se ridica la 738,5 milioane lati, rezervele excedentare ridicandu-se la 30,7 milioane lati. Cu toate acestea, traderii sustin ca bancile pastreaza rezervele in moneda locala in ciuda acestui mic excedent.

Moneda Letoniei a atins in aceasta saptamana un record al ultimelor patru luni in fata euro, sustinuta de sperantele ca reducerile bugetare vor asigura o noua transa de finantare dintr-un pachet international de ajutor, evitand astfel deprecierea monedei.

La inceputul saptamanii, FMI a anuntat ca ar putea astepta pana cand schimbarile aplicate bugetului Letoniei vor fi aprobate in parlament inainte de a acorda un nou ajutor financiar.

Oficialii letoni spera un alt ajutor de 1,2 miliarde euro din pachetul de 7,5 miliarde euro aprobat anul trecut. Noua transa a imprumutului este necesara pentru ca statul sa evite deprecierea latului.

Tot saptamana aceasta, interventiile bancii centrale de a cumpara moneda nationala si de a-i mentine cursul fixat la euro au dus la inghetarea cursului valutar local si a pietei monetare, in timp ce dobanzile interbancare au crescut cu peste 100%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Combaterea spalarii de bani: 6 tari din UE vor o autoritate speciala
Setari Cookie-uri