Kazahstanul, care detine locul cinci in lume dupa marimea rezervelor de uraniu, a alarmat investitorii straini luna trecuta cand agentii de securitate l-au arestat pe seful Kazatomprom, impreuna cu o serie de alti inalti oficiali, conform NewsIn.

Intr-un comunicat publicat vineri, compania Kazatomprom, detinuta de stat, a anuntat ca a purtat discutii cu oficialii unor companii straine, precum Uranium One, din Canada.

"In timpul acestor intruniri, partenerii nostri au subliniat natura strategica a relatiei de pe urma careia ambii parteneri au beneficiat, precum si aspiratiilor lor pentru continuarea cooperarii in sectorul nuclear", a anuntat Kazatomprom, care doreste sa devina cel mai mare producator mondial de uraniu din lume, in 2009.

"Niciun acord din cele existente nu va fi schimbat. Toate planurile de productie se desfasoara conform orarului, asemenea tuturor exporturilor", mai anunta compania.

Arestarea lui Mukhtar Dzhakishev, care a transformat Kazatomprom intr-un jucator de talie mondiala si a semnat majoritatea contractelor cu grupurile internationale, a starnit disensiuni indelungate intre sectorul politic si cel de afaceri din Kazahstan.

Autoritatile au oferit foarte putine detalii in privinta locului unde acesta este tinut, iar intregul secret care inconjoara cazul a starnit ingrijorarile investitorilor straini.