Occidentul incearca sa convinga cel mai mare producator de gaze naturale din regiune sa creasca exporturile catre pietele europene si sa scada dependenta de Rusia, care la ora actuala cumpara cea mai mare parte a gazelor naturale care provin din Turkmenistan, conform NewsIn.

Merryl Burpoe, un inalt oficial pentru relatii internationale, al departamentului american de energie, a declarat in timpul unei vizite in Turkmenistan ca grupurile americane vor sa isi extinda prezenta pe piata statelor din fosta republica sovietica.

"Guvernul american este foarte interesat de diversificarea rutelor de export, evident catre Europa, ale carei nevoi de gaze naturale sunt ridicate", a spus aceasta.

"Companiile americane sunt interesate de proiecte diferite, cum ar fi constructia de conducte, explorari sau dezvoltarea productiei de noi resurse", a mai spus aceasta.

Turkmenistanul a atras atentia Occidentului de cand presedintele in functie, Kurbanguly Berdymukhamedov, a preluat conducerea statului in 2006, inlocuindu-l pe Saparmurat Niyazov, care a condus statul pentru doua decenii ca pe o proprietate privata.

Turkmenistanul produce anual aproximativ 75 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care aproximativ 50% sunt vandute catre compania rusa Gazprom. O parte mai mica este exportata catre Iran.