Inflatia din zona euro a fost nula in luna mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand totodata cel mai mic nivel din istorie, a anuntat marti institutul european de statistica Eurostat, confirmand estimarile facute la inceputul anului, relateaza AFP.

Inflatia a atins in mai nivelul de 0% in zona euro, dupa ce preturile au crescut cu 0,6% in aprilie. Acest nivel al inflatiei nu a fost inregistrat niciodata de la formarea zonei euro, in 1999, si nici chiar de la crearea statisticilor pentru regiune, in 1996.

Cele 16 tari ale zonei euro au evitat fenomenul de deflatie, chiar daca au fost foarte aproape. Insa economistii estimeaza ca inflatia va trece pe rosu in urmatoarele trei luni, in principal din cauza efectelor de comparatie, in contextul in care pretul energiei a crescut puternic in primavara si vara anului 2008, ducand inflatia la un nivel record de 4%, potrivit NewsIn.

Sase tari din zona euro anu inregistrat un nivel negativ al inflatiei in luna mai. Acestea sunt: Franta (-0,3%), Spania (-0,9%), Belgia (-0,2%), Irlanda (-1,7%), Luxemburg (-0,9%) si Portugalia (-1,2%).

In Uniunea Europeana, inflatia a fost de 0,7% in luna mai, fata de perioada similara a anului trecut, dupa ce nivelul inflatiei atinsese 1,3% in aprilie. Cele mai mici valori ale inflatiei au fost inregistrate in Irlanda, Portugalia, Spania si Luxemburg, iar cele mai ridicate in Romania (5,9%), Lituania (4,9%), si Letonia (4,4%).

Scaderea majora a preturilor la energie a contribuit la incetinirea inflatiei. In sectorul energetic al zonei euro, preturile de consum au scazut puternic in luna mai, cu 11,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana estima ca zona euro va inregistra in 2009 o inflatie de 0,4%, mai lenta decat indicau previziunile anterioare, in cadrul carora se miza pe o inflatie de 1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si