Ucraina ar vrea sa imprumute patru miliarde de dolari de la bancile europene pentru a-si umple depozitele subterane de gaz, a anuntat premierul Iulia Timosenko, citata de AFP.
Intrebata cu privire la dificultatile ucrainene de plata a gazului rusesc, la finalul unei reuniuni cu oficiali europeni la Luxemburg, Timosenko a subliniat ca "unele pot fi acoperite de credite", potrivit NewsIn.

"Avand in vedere situatia actuala a sistemului bancar ucrainean, acesta nu poate reactiona foarte rapid la acest gen de cereri. Discutam un imprumut la bancile europene", a explicat Timosenko, subliniind ca aceasta posibilitate este sustinuta si de Rusia. "Vorbim despre patru miliarde de dolari", a precizat ea, adaugand ca a discutat despre credit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La sfarsitul lunii mai, premierul rus Vladimir Putin ceruse UE sa ajute Kievul sa isi plateasca facturile, amenintand cu o noua criza a gazului, dupa cea din ianuarie. In aceste conditii, Barroso a acceptat sa treaca pe agenda summitului european de joi si vineri modul in care UE poate sa ajute Ucraina.

Comisia Europeana a trimis saptamana trecuta, la Moscova si Kiev, o misiunea care va evalua mai precis dificultatile de finantare ale Ucrainei.

Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko se afla in conflict privind modul de finantare a companiei energetice de stat Naftogaz, unul dintre multele subiecte in legatura cu care cei doi fosti aliati au diferende. Iuscenko acuza guvernul Timosenko de implementarea unor politici care vor duce la falimentul Naftogaz, printre care apelarea la credite pentru a plati importurile de gaz rusesc. El a precizat ca firma are de achitat pana in prezent 74 de miliarde de grivne (9,7 miliarde de dolari), fata de 56 de miliarde la inceputul anului.

Timosenko sustine ca depune toate eforturile posibile pentru ca Naftogaz sa devina o companie viabila si a promis ca va plati cu promptitudine gazul cumparat, pentru a nu se ajunge la o repetare a situatiei din iarna, cand livrarile de gaz rusesc catre Europa au fost livrate timp de peste doua saptamani.

Premierul a precizat ca i-a spus lui Barroso ca Ucraina a inceput sa depoziteze gaz inca din luna aprilie. "Am platit intotdeauna pentru gaz si suntem parteneri de incredere", a subliniat ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri