Expunerea bancilor olandeze la tarile din Europa Centrala si de Est, grav lovite de criza creditelor si de recesiune, este de circa 11% din produsul intern brut (PIB) al tarii, a anuntat banca centrala a Olandei, informeaza Reuters.
Europa emergenta este afectata de recesiunea mondiala si de nivelul ridicat al creditelor neperformante, ce a inceput sa creasca in primul trimestru si isi va mentine aceasta tendinta pe tot parcursul anului, in contextul in care cresterea economica exploziva a regiunii a incetat brusc, relateaza NewsIn.

Expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est este de 70% din PIB.

Datele publicate in ianuarie de Banca Reglementelor Internationale aratau ca Germania are o expunere de 6,6% din PIB la regiune si Belgia de 30,1% din PIB.

Expunerea olandeza acopera tari precum Polonia si Letonia, iar banca centrala a inclus in statistici Rusia si Turcia, arata raportul trimestrial al institutiei.

Calculata pe baza PIB-ului Olandei din 2008, de 595 miliarde euro, expunerea s-ar ridica la aproximativ 65,5 miliarde euro.

Banca centrala olandeza nu a numit institutii specifice, insa asiguratorul bancar ING a castigat anul trecut circa 5% din profiturile operationale, echivalent cu 3,3 miliarde euro, din tarile est-europene, inclusiv din Turcia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 | Două spitale provizorii în Marea Britanie pentru persoanele infectate
Setari Cookie-uri