Rata somajului din Marea Britanie a crescut in mai la un nivel mai mic decat estimau analistii, ceea ce ar putea semnala o posibila depasire a recesiunii, relateaza Bloomberg.
Numarul cererilor de ajutor de somaj a crescut in mai cu 39.300, la 1,54 milioane, reprezentand cel mai mic avans din luna iulie a anului trecut, a anuntat institutul de statistica din Londra, informeaza NewsIn.

Economistii prevedeau, in medie, 60.000 noi cereri de somaj, potrivit datelor Bloomberg. In februarie, martie si aprilie, numarul de someri a crescut cu 232.000, la 2,26 milioane.

"Datele au fost, cu siguranta, mult mai bune", a declarat James Knightley, economist in cadrul ING Financial Markets. "Ritmul de comprimare economica incetineste. Exista unele semnale de revenire economica", a adaugat acesta.

Cifrele sunt o incurajare pentru premierul Gordon Brown, dupa problemele politice intampinate in aceasta luna. Semnalele de revenire economica in sectorul manufacturier si in cel al serviciilor au determinat unii economisti sa estimeze ca economia ar putea pierde mai putine locuri de munca decat se prevedea anterior.

Confederatia Industriei Britanice (CBI) estimeaza ca rata somajului va atinge punctul maxim in al doilea trimestru din 2010, la 3,03 milioane someri, echivalent cu 9,6%, in contextul in care estimarile din aprilie mizau pe 3,25 milioane someri.

In timp ce apar din ce in ce mai mult semnale de iesire din recesiune, guvernul britanic prevede ca economia se va comprima cu 3,5% in acest an, iar Fondul Monetar International (FMI) este chiar mai pesimist. CBI a prevazut in aceasta saptamana ca nu va exista crestere economica pana anul viitor.

Circa una din cinci persoane cu varste cuprinse intre 16 si 24 ani sunt somere, iar Brown a declarat saptamana trecuta ca guvernul se va concentra pe crearea de locuri de munca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Protecția mediului și clima sunt importante pentru 94% dintre europeni
Setari Cookie-uri