Pretul petrolului nu a ramas mult timp sub 67 de dolari pe baril, urcand ieri, din nou, peste aceasta valoare. Asa cum se asteptau o mare parte din analistii pietei, decizia OPEC de a suplimenta vanzarile de petrol a fost pusa in umbra de temerile provocate de uraganul Rita. Acesta va lovi coasta Statelor Unite cel mai probabil sambata si ameninta sa ajunga uragan de categoria a patra, la fel ca si Katrina.
Chiar daca nu a lovit inca SUA, Rita are deja efecte majore, resimtite nu numai de americani, ci de intreaga planeta. Companiile care extrag petrol din Golful Mexic si-au evacuat deja platformele de pe traiectoria previzionata de meteorologi, in asteptarea uraganului care a ajuns deja, marti, la viteza de 178 de kilometri pe ora.

British Petroleum (BP) evacuase pana ieri jumatate din cei 1.500 de angajati de pe platformele petroliere din centrul si estul Golfului Mexic. Am evacuat tot personalul neesential, pentru a ii pune in siguranta, a declarat o purtatoare de cuvant a BP.

Cei de la Shell evacuasera, la randul lor, 545 de persoane de pe platformele petroliere din golf.

Centrul National pentru Uragane din SUA estimeaza ca Rita va traversa Golful Mexic si va deveni la fel de puternica precum Katrina, care a devastat luna trecuta mai multe rafinarii din Louisiana si Mississippi. Noul uragan se indreapta insa mai spre sud decat Katrina, putandu-se extinde pana in Texas, stat care detine un sfert din productia nationala de carburanti a SUA.

Rita este mai mult o problema pentru rafinare decat pentru productie, este de parere Adam Sieminski, analist pentru piata petrolului la Deutsche Bank AG. In Texas sunt mai multe rafinarii decat in Louisiana, asa ca, din acest punct de vedere, pagubele ar putea fi mai mari decat in urma uraganului Katrina.

Petrolul light sweet crude cu livrare in luna noiembrie a crescut cu 1,4 dolari, echivalentul a 2,1 procente, si a ajuns la 67,60 dolari pe baril. La Londra, barilul de petrol Brent crescuse pana la ora 9:27 cu 87 de centi fata de inceputul zilei.

Este o piata cu o volatilitate mare si foarte sensibila la socuri legate de aprovizionare, a afirmat Justin Smirk, senior economist la Westpac, Sydney. Sezonul uraganelor este in plina desfasurare, iar piata nu se poate concentra decat la acest lucru deocamdata, a adaugat el.

Solutia gasita marti de OPEC, doua milioane de barili pe zi in plus pe o perioada de trei luni, nu a putut calma preturile decat pentru cateva ore. Aparitia unui nou uragan da practic peste cap planurile de repunere in functiune a productiei afectate de Katrina, nu mai putin de 58,5 de procente din productia de petrol din Golf. Din productia totala de circa 5,5 milioane de barili de petrol pe zi a SUA, 30 de procente sunt extrase din Golful Mexic. Cu alte cuvinte, uraganele care s-au abatut asupra Statelor Unite scad productia mondiala de petrol cu aproape un milion de barili pe zi, iar in perioada in care exploatarile din largul Golfului sunt evacuate in asteptarea unei noi furtuni, scaderea este chiar mai mare.

In ceea ce priveste decizia de marti a OPEC, cea mai mare parte a petrolului suplimentar vine din Arabia Saudita, celelalte state membre operand deja la capacitate maxima.

Multe dintre rafinarii nu pot prelucra petrolul pus la bataie de cartel, acesta avand alte caracteristici decat cel de referinta. Petrolul heavy sour crude, din productia suplimentara a OPEC, se vindea marti in Statele Unite cu 55,05 dolari pe baril, cu un discount de 11,18 dolari fata de cel obisnuit. Aceasta si pentru ca multe rafinarii nu il pot procesa, dar si din cauza costurilor mai mari pe care le presupune rafinarea sa.

Pretul benzinei e si el in crestere

In ceea ce priveste benzina, cea care ne doare cel mai mult si pe noi, romanii, cotatia futures pentru luna octombrie a crescut ieri cu 9,3 centi, echivalentul a 4,7 procente, pana la 2,07 dolari pe galon, dupa ce in ziua precedenta scazuse cu 3,2 procente.

Temerile ca uraganul Rita ar putea lovi statul Texas, unde sunt situate nu mai putin de 26 de rafinarii, au facut ca benzina sa aiba cea mai mare fluctuatie dintre toate produsele listate la Bursa de Marfuri din New York (NYMEX). Se vor pierde probabil doua sau trei zile de productie la rafinarii, chiar daca pagubele provocate de Rita vor fi usoare, crede Chris Mennis, proprietarul firmei de brokeraj in domeniul petrolier New Wave Energy, din California.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri