Sindicatul britanic al pilotilor si conducerea British Airways au incheiat un acord care include o scadere salariala si o serie de disponibilizari, in schimbul unui program de acordare de actiuni, relateaza AFP.

Acordul incheiat cu Asociatia Pilotilor Britanici (Balpa) urmeaza sa fie ratificat de parti si vizeaza scaderea salariilor pilotilor cu 2,61%, echivalent cu 2.350 euro pe an.

Masura va duce la scaderea costurilor cu 20%. In plus, 78 dintre cele 3.200 de posturi de piloti vor fi suspendate. De asemenea, orarele si conditiile de lucru vor fi modificate, pentru a deveni mai rentabile.

Masurile vor permite companiei, ce se confrunta cu pierderi enorme din cauza scaderii traficului, sa economiseasca 26 milioane lire pe an (30 mil. euro), incepand din octombrie.

In schimbul acestor sacrificii, Balpa a negociat crearea unui plan de stimuli, prin care pilotii vor primi, in 2011, actiuni British Airways cu o valoare totala de 13 milioane de lire (15,2 mil. euro)

"Acest pachet de masuri va ajuta British Airways sa depaseasca actuala criza economica, perimtandu-le pilotilor, pentru prima oara, sa obtina o parte din profitul generat cu ajutorul lor", a anuntat Balpa, noteaza NewsIn.

"Este un acord fara precedent. Am spus ca suntem pregatiti, ca sindicat, sa contribuim la eforturi, cu conditia sa primim apoi o parte din castiguri", a declarat secretarul general Balpa, Jim McAuslan.

In paralel cu negocierile cu pilotii, British Airways a extins planurile de concedieri voluntare in ultimele luni, si a facut apel la toti salariatii sa ajute la redresarea economica.

British Airways le-a cerut, la inceputul acestei luni, celor 40.000 de angajati sa renunte la salarii pentru o luna, in contextul in care grupul incearca sa reduca o serie de cheltuieli ce ajung la trei milioane de lire sterline/zi.

British Airways, cea de-a treia companie aeriana din Europa, a raportat primele pierderi anuale din 2002, din cauza scaderii traficului de pasageri, in contextul recesiunii economice globale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai de incredere companii aviatice in 2018