Ungaria va primi a treia transa din imprumutul obtinut de la Fondul Monetar International (FMI) in cursul saptamanii viitoare, a declarat Álmos Kovács, reprezentant al ministerului ungar de finante, citat de Portfolio.hu

El a precizat ca a treia transa a imprumutului se ridica la 1,04 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere - moneda FMI), respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, in functie de rata de schimb care va fi saptamana viitoare.

Ministerul de finante ungar a anuntat saptamana trecuta ca a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana privind primirea celei de-a treia transe a creditului obtinut in toamna lui 2008, transa ridicandu-se la 1,5 miliarde euro., potrivit NewsIn.

Ungaria a obtinut o un credit international in valoare de 20 miliarde euro in octombrie 2008, prima transa, in valoare de doua miliarde dolari a fost primita pe 9 decembrie 2008 iar a doua, tot de doua miliarde dolari a ajuns la autoritatile ungare la 26 martie 2009.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Alt stat ce se afla in dificultate financiara si necesita ajutor international este Letonia, autoritatile letone anuntand ca Produsul Intern Brut (PIB) al va scadea cu 18% in acest an iar masurile de austeritate sunt legate de un plan de salvare a economiei in valoare de 7,5 miliarde de euro, semnat in decembrie 2008 cu FMI, UE si alte state care ofera imprumuturi, precum Suedia.

Oficialii letoni spera un alt ajutor de 1,2 miliarde euro din pachetul de 7,5 miliarde euro aprobat anul trecut. Noua transa a imprumutului este necesara pentru ca statul sa evite deprecierea latului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sondaj INSCOP. Principalele griji ale romanilor: coruptia si Rusia