Economia Turciei este pe cale sa reintre pe crestere, dar deficitul fiscal in crestere ar putea afecta procesul de revenire, a spus directorul adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, scrie Reuters.

Increderea consumatorilor in economia turca a crescut puternic, iar productia si piata muncii si-au revenit, a subliniat Lipsky. Totusi, acesta a subliniat ca deficitul fiscal ramane o problema.

Lipsky si alti reprezentanti ai FMI s-au intalnit joi cu oficialii Trezoreriei Turciei, ceea ce a dus la scumpirea actiunilor, deoarece investitorii cred ca statul va ajunge la un acord cu FMI.

Jucatorii din piete vor ca statul sa ajunga la o intelegere cu Fondul, pentru indepartarea temerilor privind neplata la timp a datoriilor scadente in urmatoarele luni, anunta NewsIn.

Marek Belka, seful departamentului FMI pentru Europa, a spus joi ca Turcia va avea nevoie de o ajustare fiscala pentru a oferi finantelor publice stabilitate pe termen lung, cu sau fara sprijinul FMI.

Problema ajustarilor este una spinoasa, in cadrul discutiilor cu FMI. De asemenea, Lipsky a spus ca este posibil ca FMI sa revizuiasca estimarile privind cresterea economica din 2010.

Acordul stand-by anterior dintre Turcia si FMI, de 10 miliarde dolari, a expirat in mai 2008, iar discutiile directe cu FMI, pentru un acord estimat la 45 miliarde dolari, au fost suspendate in ianuarie.

Economistii si oamenii de afaceri din Turcia au cerut de mult timp incheierea unui acord cu FMI, pentru a preveni viitoare dificultati in balantele de plati, si pentru a oferi finantarea necesara stoparii comprimarii economiei.

Economia turca, care a crescut in medie cu mai mult de 7% anual, intre 2002 si 2007, este posibil sa fi scazut cu pana la 10% in primul trimestru, din cauza recesiunii globale care a afectat exporturile.

Fondul Monetar International estimeaza ca economia Turciei va scadea cu 5,1% in 2009. Guvernul ar putea introduce noi reduceri de taxe pentru stimularea economiei si va anunta in curand daca le va extinde pe cele existente. Turcia a suspendat pentru trei luni taxele speciale pe consum, iar acestea se refereau la masini, electrocasnice, electronice si case, incepand din 15 martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire