Cea mai bogata femeie din Rusia, Yelena Baturina, sotia miliardara a primarului Moscovei, Yuri Luzhkov, si-a vandut participatiile detinute in cadrul celei mai mari companii energetice si in cadrul celei mai mari banci din Rusia, pentru a-si achita datoriile, relateaza Reuters.

Compania Inteco, detinuta de Baturina, a anuntat ca a rambursat inainte de termen datorii in valoare de 27 miliarde ruble (868,4 milioane dolari), prin vanzarea participatiilor detinute in cadrul monopolului gazelor naturale, Gazprom, companiei petroliere Rosneft si bancii Sberbank, precum si prin vanzarea a 58 hectare de teren in Moscova.

In martie, Baturina a declarat pentru cotidianul economic Vedomosti ca vrea sa achite cat mai repede datoriile, ce se ridicau la 30 miliarde ruble, din cauza cresterii costurilor de administrare, potrivit NewsIn.

De la 31 martie, Inteco detinea 0,44% din actiunile Gazprom, 0,39% din Sberbank si 0,03% din Rosneft, in cadrul unui fond mutual.

Cei mai mari creditori fata de care Baturina avea datorii erau Gazprombank, catre care a rambursat 18 miliarde ruble, Sberbank, Bank of Moscow si VTB.

Administrarea datoriilor a devenit o problema majora pentru companiile rusesti, dupa ce criza financiara mondiala a inghetat pietele de capital si Kremlinul a intrerupt abrupt accesul la refinantarea acordata de stat. Dobanzile de creditare raman ridicate.

Baturina, singura femeie din Rusia ce a intrat anul trecut in clasamentul Forbes, al celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de peste 1 miliard dolari, a inregistrat o scadere drastica a valorii activelor, in contextul in care bursa ruseasca s-a prabusit in 2008 cu 70%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom