Rata somajului din Rusia a scazut in mai neasteptat, pentru prima data in ultimul an, potrivit unor date oficiale publicate, generand optimism cu privire la incheierea primei recesiuni care a cuprins statul, in ultimii zece ani, scrie Reuters.

Aproximativ 200.000 de rusi si-au gasit luna trecuta locuri de munca, ceea ce a dus la scaderea ratei somajului la 9,9%, de la maximul ultimilor noua ani, atins in aprilie, de 10,2%. Economistii estimasera ca rata somajului va atinge 10,3%, anunta NewsIn.

Investitorii au cautat semne de revenire a economiei, afectata de pretul scazut al petrolului, in timp ce incetinirea economiei globale a redus cererea de marfuri exportate. De asemenea, din cauza crizei creditelor, companiile se confrunta cu probleme in rambursarea imprumuturilor straine capatate anterior.

Totusi, orice revenire a cresterii economice va fi un proces indelungat, neasteptat pana in 2010.

In ciuda semnelor pozitive din ultima luna, Rusia are la ora actuala cu 3 milioane mai multi someri fata de numarul acestora inaintea crizei, in toamna anului trecut, in timp ce si mai multe persoane se confrunta cu scaderi salariale si reducerea numarului de ore.

Investitiile de capital au scazut cu o rata anuala de 23,1%, cea mai slaba performanta din ultimii zece ani, desi in termeni lunari, s-a evidentiat o imbunatatire a acestora.

Vanzarile cu amanuntul au scazut pentru a patra luna consecutiv, cu o rata anuala de 5,6%, totusi sub estimarile analistilor.

Intr-un semn ca economia Rusiei, de 1.700 miliarde dolari, nu a iesit inca din pericol, datele relevate la inceputul saptamanii au aratat ca productia industriala a scazut in mai cu o rata anuala record, de 17,1%.

Economia Rusiei, odata infloritoare, a fost afectata de scaderea pretului petrolului, de scaderea la nivel mondial a bunurilor exportate si de criza financiara globala care a lasat multe companii cu probleme in a-si achita imprumuturile in valuta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Gregoire Vigroux, TELUS: Romania, o piata matura pentru outsourcing