Economia Serbiei a inceput sa depaseasca actuala criza globala si recuperarea va dura cativa ani, a spus guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasic, scrie Reuters.
Increderea in bancile din Serbia si in moneda nationala, dinarul, ramane fragila, dar sistemul bancar a facut fata cu bine problemelor financiare globale, a spus acesta in cadrul unei conferinte la care au participat si omologii sai din Muntenegru, Macedonia si Albania, arata NewsIn.

In mai, Serbia a primit un pachet de sprijin de 3 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru protejarea economiei si a dinarului in fata crizei economice globale. Statul a primit o prima transa, de 788 milioane euro.

Acum cateva luni, guvernul sarb si FMI estimau ca economia Serbiei va scadea cu 2% in 2009 si va stagna in 2010, ca deficitul bugetar se va reduce de la 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 2,5% din PIB in 2010 si ca deficitul de cont curent se va ajusta de la 13% din PIB anul acesta la 10,1% din PIB in 2010.

Insa scaderea in continuare a economiei globale ar putea duce la contractia PIB-ului Serbiei cu 6% in 2009 si cu 2,5% in 2010. Deficitul bugetar urmeaza sa ajunga la 4,6% din PIB anul acesta si la 5,1% din PIB in 2010, in timp ce deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 9,3% anul acesta la 5,3% din PIB anul viitor, potrivit Reuters.

FMI a spus ca mediul extern si financiar al Serbiei s-a deteriorat "abrupt si necrutator" de la crearea cadrului original pentru imprumut, la sfarsitul lui 2008.

Creditul aduce Serbia alaturi de tarile vecine Ungaria si Romania, membre ale Uniunii Europene (UE), si de Ucraina, stat ce nu este membru al UE, care au contractat imprumuturi de mai multe miliarde de dolari, pentru a se salva de criza financiara.

La randul sau, Ljubisa Krgovic, guvernatorul bancii centrale din Muntenegru, a spus ca principalul motiv ce a stat la baza crizei este cresterea puternica a creditarii in 2006 si 2007, de 125%, respectiv 170%.

"O asemenea crestere fara precedent nu a fost insotita si de o buna administrare a riscurilor, de cresterea capitalului si a rezervelor. De aceea criza a afectat plata datoriilor, nivelul lichiditatilor si calitatea activelor", a spus acesta.

Economia statului a avut de suferit in 2008 si la inceputul lui 2009, ceea ce a afectat productia indutriala, dar si turismul si sectorul imobiliar.

Intre 2004 si 2008, economia micului stat ex-iugoslav a crescut cu o rata medie de 7%. Insa, in conditiile in care estimeaza venituri mai mici, ca urmare a incetinirii cresterii economice, guvernul muntenegrean ia in considerare sa ceara de la FMI un imprumut stand-by.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri