Turbulentele din Iran au intensificat riscurile economice mondiale, desi este prea devreme pentru a face o evaluare exacta, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
"Orice noi tensiuni geo-strategice reprezinta, in mod clar, riscuri mai mari pentru economia internationala", a declarat Trichet pentru postul de radio Europe 1, adaugand ca, desi este prea devreme pentru a evalua consecintele evenimentelor din Iran, acestea sunt, cu siguranta, un factor de risc, conform agentiei NewsIn.

Liderul opozitiei Mir Hossein Moussavi a lansat sambata critici fara precedent la adresa ghidului suprem iranian Ali Khamenei, in timp ce ciocniri violente s-au inregistrat intre politie si miile de protestatari din Teheran.

In a opta zi a celei mai grave crize din Iran de la revolutia islamica din 1979, politia a tras cu gloante si a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa manifestantii care au sfidat apelul lui Khamenei pentru oprirea protestelor.

Protestele de o intensitate fara precedent in ultimii ani in Iran, al cincilea exportator de petrol din lume, nu au pentru moment un impact economic prea mare pietelor internationale, dar analistii spun ca exista riscul ca evenimentele sa determine cresterea pretului petrolului.

Perturbarea exporturilor de petrol ale Iranului ar determina cresterea preturilor, deoarece rafinariile care cumpara petrol iranian ar fi nevoite sa isi caute alte surse de aprovizionare. Grevele de dupa revolutia iraniana din 1979 au sugrumat fluxul de petrol din campurile din sudul tarii, iar capacitatea de export a Iranului nu a mai ajuns niciodata la sase milioane de barili pe zi, ca inaintea acestor evenimente.

De asemenea, Trichet a mai precizat ca guvernele ce au imprumutat miliarde pentru a combate criza economica nu isi permit sa acumuleze mai multe datorii.

"Vine un moment in care nu mai poti cheltui si nu mai poti acumula alte datorii. Cred ca acel moment a venit", a declarat presedintele BCE.

Trichet a exclus riscurile aparitiei fenomenului de deflatie si a apus ca BCE va garanta stabilitatea preturilor pe termen mediu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri