Autoritatile americane ar putea fi dispuse sa ajunga la un acord intr-un proces inaintat celei mai mari banci elvetiene, UBS, dupa ce Statele Unite si Elvetia au incheiat un tratat de dubla taxare, saptamana trecuta, a anuntat presedintele elvetian, citat de Reuters.
Guvernul american a dat in judecata UBS, cel mai mare grup de gestionare a averilor, dupa active, pentru a obtine numele a mii de clienti americani ce si-au depozitat banii in conturi secrete din Elvetia, incalcand legile fiscale din Statele Unite, conform NewsIn.

"Am incheiat un tratat de dubla taxare fara compromisuri si exista activitati de background in cazu UBS", a declarat Hans-Rudolf Merz, citat de publicatia Sonntags Zeitung.

Noul tratat de dubla taxare a fost un pas important pentru scoaterea Elvetiei de pe lista paradisurilor fiscale.

Merz a repetat ca guvernul elvetian ar putea avea dificultati in ratificarea unor noi acorduri de taxare intr-un posibil referendum, in cazul in care Statele Unite nu renunta la procesul impotriva UBS.

UBS, ce pierde clienti din cauza publicitatii negative, se confrunta cu procesul civil si sustine ca, in cazul in care ar respecta cerintele Statelor Unite, angajatii ar incalca legile secretului bancar din Elvetia.

Supusa presiunilor din partea G20, Elvetia a convenit in martie sa relaxeze secretul bancar si sa imparta anumite informatii cu alte autoritati, dupa ratificarea tratatelor bilaterale de taxare.

Elvetia si Statele Unite au semnat un acord revizuit de dubla impunere, ce ia in calcul standardele stabilite de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in materie de schimb de informatii fiscale.

Acordul a fost incheiat joi, dupa o serie de negocieri intre cele doua state, se arata intr-un comunicat al Departamentului Federal al Finantelor (DFF).

Acordul permite schimbul de informatii fiscale de la caz la caz si la cerere, ceea ce ocoleste regula secretului bancar, inca in vigoare in Elvetia.

SUA este a sasea tara cu care Elvetia ajunge la un astfel de acord. Statul estimeaza ca va ratifica pana la finele anului si alte astfel de acorduri, pentru a se alinia la standardele impuse de OCDE in ceea ce priveste transparenta si schimbul de informatii fiscale.

Elvetia si Luxemburgul si-au exprimat anterior dezacordul fata de includerea de catre OCDE pe lista gri a paradisurilor fiscale. Elvetia, prima tara din lume ca gestionare a averilor, a acceptat sa intensifice schimburile de informatii cu alte tari, "de la caz la caz, in urma unei solicitari concrete si justificate".

O lista a OCDE include statele ce pastreaza secretul bancar, precum Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, care au fost de acord sa coopereze pentru combaterea fraudelor fiscale, dar care inca nu au adoptat standardele de transparenta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri