Banca Mondiala (BM) a anuntat ca estimeaza o crestere de 1,2% in 2009 pentru economiile in curs de dezvoltare, exceptand China si India, si o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,6%, relateaza AFP.
Institutia a mai publicat in urma cu o saptamana un nou set de estimari conform carora PIB-ul mondial va scadea cu 3% in 2009, insa in raportul publicat astazi aceasta cifra a fost revizuita la 2,9%, potrivit NewsIn.

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala considera ca revenirea economica globala este amenintata de riscuri si este sarcina autoritatilor de reglementare sa ia masuri pentru temperarea inflatiei si a altor probleme care ar putea afecta procesul de recuperare economica.

Ultimele estimari, publicate la sfarsitul lunii martie, mizau pe o crestere anuala de 2,1% pentru statele in curs de dezvoltare, cresterea fiind nula daca nu se iau in calcul India si China.

In 2010, cresterea economica mondiala s-ar cifra la 2%, iar pentru statele in curs de dezvoltare, nivelul cresterii PIB-ului ar fi de 4,4% (2,5% excluzand India si China), conform datelor publicate de Banca.

Aceste previziuni au fost publicate intr-un raport intitulat "Finantarea dezvoltarii pe plan international 2009: urmarind directia revenirii economice mondiale", lansat cu ocazia unei conferinte economice din Seul.

Banca Mondiala s-a declarat ingrijorata de reducerea intrarilor de capital privat in economiile emergente, ce s-ar putea reduce cu 49% in 2009, la 363 miliarde dolari fata de nivelul de 707 miliarde in 2008, ambele cifre fiind cu mult sub recordul inregistrat in 2007, de 1,2 mii de miliarde dolari.

Economiile ex-comuniste ce fac parte din UE s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care criza afecteaza o regiune ce a inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi inregistrata pana la sfarsitul lui 2009, considera Banca Mondiala.

BM mai estimeaza o reducere de 9,7% a volumului comertului mondial in 2009, si pe o crestere de 3,8% in 2010.

"Necesitatea restructurarii sistemului bancar dublata de limitarea politicilor expansioniste ale statelor bogate va impiedica o revenire economica de amploare", a afirma intr-un comunicat economistul sef al BM, Justin Li.

Institutia recomanda "o atentie sporita" privind "riscurile unor crize cauzate de restructurarea datoriilor in anumite state si de situatia balantelor de plati", scopul fiind acela de a evita o noua criza a indatorarilor precum cea din anii 1979 si 1980.

Acest exemplu se refera in special la statele in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala, unde PIB-ul va scadea cu 4,7% in 2009, urmand apoi o crestere usoara, de 1,6% in 2010.

Exista insa si regiuni unde cresterea economica va fi robusta, precum Asia de Est (5% in 2009, 6,6% in 2010), Asia de Sud (4,6% in 2009, 7% in 2010), Orientul Mijlociu si Africa de Nord (3,1% in 2009. 3,8% in 2010) si Africa subsahariana (1% in 2009, 3,7% in 2010).

Confruntati cu cresterea economica relativ slaba, "pentru a preveni un al doilea val de instabilitate, mediul politic trebuie sa realizeze rapid o reforma a sectorului financiar si sa decida acordarea de ajutoare pentru statele sarace, a subliniat directorului diviziei de perspective a Bancii, Hans Timmer.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri