Fenomenul de deflatie, ce a aparut mai ales in sectorul mancarurilor si vinurilor fine, al evenimentelor cultural-artistice si al inchirierilor rezidentiale, arata ca pana si cei mai bogati locuitori ai Londrei isi limiteaza cheltuielile pe fondul crizei, potrivit NewsIn.

Indicele bunurilor si serviciilor de lux, calculat de Stonehage, un indicator de inflatie relevant pentru cei foarte bogati, arata ca preturile bunurilor si serviciilor de acest gen au scazut cu 3,7% in anul ce s-a incheiat in aprilie. Preturile bunurilor de consum au crescut, in aceeasi perioada, cu 2,3%.

Indicele calculat de Stonehage indica o situatie dificila pentru companiile detinatoare de marci de lux, ce nu vor sa reduca preturile, pentru a nu afecta puterea si imaginea marcii.

Indicele sugereaza sa inflatia bunurilor de lux este mai volatila decat cea a bunurilor de consum. In urma cu doi ani, inflatia bunurilor de lux a fost de 6%, temperandu-se apoi la 3,3% in perioada 2007-2008, dupa ce criza economica a inceput sa se faca simtita.

Stonehage prevede ca tendinta deflationista va continua in urmatoarele luni, in contextul in care recesiunea i-a fortat pe cei bogati sa renunte la o parte din cheltuieli. De asemenea, a sugerat ca nivelul deflatiei ar fi fost si mai mare, daca nivelul scazut al lirei sterline nu ar fi sustinut preturile produselor de lux importate.