"Nu voi conduce o politica de austeritate, pentru ca aceasta a dat intotdeauna gres in trecut", a declarat el luni in fata camerelor reunite ale Parlamentului. Discursul sustinut la Versailles a fost considerat ocazia potrivita pentru a-si prezenta prioritatile pentru a doua jumatate de mandat si pentru a-si relansa agenda de reforme.

Desi Franta se confrunta cu un deficit bugetar de doua ori mai mare decat limita impusa de Uniunea Europeana, Sarkozy a pledat pentru investitii ample in diverse domenii, de la educatie la sanatate si cercetare, si a spus ca trebuie gasiti bani pentru a finanta aceste proiecte, potrivit NewIn.

"Nu putem continua sa ne fixam prioritati si sa nu furnizam mijloacele financiare necesare pentru a le atinge", a spus el, adaugand ca investitiile pe care le are in vedere vor necesita "mijloace considerabile". "Nu le putem realiza in contextul strict al bugetului anual".

Declaratiile lui Sarkozy vin la o zi dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet spusese ca nu este loc pentru noi indatorari sau cheltuieli si dupa ce ministrul bugetului Eric Woerth anuntase ca deficitul Frantei va depasi 7% din PIB in 2009 si 2010. In aceste conditii, Sarkozy a anuntat ca Parisul va contracta un nou imprumut, fie de pe pietele financiare, fie de la populatie, asa cum a facut fostul premier Edouard Balladur in 1993.

Sarkozy, care a criticat adesea "capitalismul anglo-saxon", a apreciat ca actuala criza subliniaza virtutile traditiei franceze privitoare la investitiile publice majore si cheltuielile sociale relativ generoase. "Criza a readus la moda modelul francez", a spus Sarkozy, care a promis si sa nu dea inapoi de la reforme curajoase. Criza este o "sansa istorica" de schimbare. "Ceea ce nu facem acum nu vom face nici mai tarziu", a spus el.

Detaliile unei reforme a pensiilor vor fi convenite dupa consultari ample, anul viitor, a anuntat el, adaugand ca "totul trebuie repus in discutie", inclusiv problema sensibila a ridicarii varstei de pensionare. Presedintele francez a promis si o reforma a complexei retele de institutii locale, imbunatatirea sistemului penitenciar si cresterea eficientei. De asemenea, el a spus ca vrea ca Franta sa mearga "cat mai departe posibil" cu taxarea poluarii cu dioxid de carbon, pentru a combate poluarea.

Discursul nu a continut anunturile detaliate asteptate, iar opozitia socialista, care a boicotat dezbaterea ce a urmat, l-a redus la "vorbarie fara rost". Totusi, atentia acordata investitiilor a fost salutata de asociatia patronatelor, MEDEF.

Presedintele francez a mai anuntat ca o remaniere asteptata de clasa politica franceza va avea loc miercuri, iar prima sarcina a noului guvern va fi sa decida prioritatile si sa gaseasca surse de finantare.

Sarkozy este primul presedinte al Frantei care se adreseaza Parlamentului dupa 1848. Evenimentul a fost posibil datorita unui amendament constitutional introdus anul trecut.