Jucatorii de pe pietele financiare au fost ingrijorati in repetate randuri anul acesta din cauza ratingurilor de top ale unor guverne, precum cel al Statelor Unite si al Marii Britanii, care s-ar putea confrunta cu o coborare, in contextul imprumuturilor masive luate pentru temperarea recesiunii.

"Ratingul 'AAA' al guvernului american este in siguranta", a declarat Pierre Cailleteau, director administrativ al echipei Moody's pentru riscuri suverane, citat de NewsIn.

Acesta a adaugat ca un alt posibil motiv de ingrijorare ar putea fi generat de orice amenintare la adresa statutului dolarului drept principala moneda internationala.

Cea mai mare parte a rezervelor valutare internationale sunt detinute in dolari, iar Rusia, care se claseaza pe locul trei in lume, dupa marimea rezervelor valutare, in urma Chinei si Japoniei, milizeaza pentru reducerea dependentei de dolar, la nivel global.

Agentia de evaluare a anuntat ca ratingul pentru credite suverane al Statelor Unite nu prezinta motive de ingrijorare in momentul de fata, dar acesta nu este garantat pentru totdeauna.

Agentia de evaluare Standard & Poor's a anuntat ca este putin probabil sa modifice pe termen scurt ratingul Statelor Unite, situat in prezent la nivelul 'AAA', argumentand ca factorii care sustin calificativul compenseaza slabiciunile, in principal deficitul bugetar.