"Am inaintat o cerer in aceasta privinta catre UE si asteptam o reactie. Credem ca in urmatoarele 10 zile vom avea primele rezultate ale examinarii cererii", a spus ministrul de finante, Andrei Harkovet, scrie Reuters, conform NewsIn.

Publicatia rusa Kommersant a scris marti ca UE a cerut Belarusului sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie din domeniul energetic, conditie similara cu cea a Rusiei, in vederea acordarii ajutorului financiar pentru Minsk.

Comisarul european pentru politica externa Benita Ferrero-Waldner, aflata luni in vizita la Minsk la invitatia presedintelui Aleksandr Lukasenko, a formulat cateva conditii pentru acordarea ajutorului financiar, scrie publicatia rusa. Astfel, potrivit unei surse apropiate negocierilor, afirma Kommersant, comisarul european a sugerat la Minsk ca este posibila chiar acordarea unor sume mai mari pentru credit.

Ea a declarat ca, in principiu, Bruxelles-ul este gata sa crediteze Belarusul, insa, in schimbul acestor credite, Minskul ar trebui sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie, in vederea cumpararii ulterioare a acestora de catre investitorii europeni. Este vorba, in primul rand, de intreprinderile din domeniul energetic, precizeaza publicatia rusa.

"Europenii, in discutii particulare, spun deschis ca sunt gata sa propuna pentru intreprinderile Belarusului pretul pietei si vor oferi bani seriosi doar daca vor primi in schimb anumite garantii si concesii", a spus el.

In acest fel, UE si Rusia au propus Belarusului aceleasi conditii in schimbul ajutorului financiar, scrie Kommersant. Mai precis, acordarea de credite in schimbul controlului asupra intreprinderilor-cheie ale economiei Belarusului, ceea ce inseamna ca Lukasenko, mai devreme sau mai tarziu, va fi nevoit sa aleaga, comenteaza publicatia rusa.

De asemenea, in cadrul intrevederii cu Benita Ferrero-Waldner, Lukasenko a sugerat ca Minskul este gata sa consolideze prietenia cu UE, in pofida obiectiilor Moscovei. "Sincer vrem. Belarusul este un stat suveran si independent, insa pentru pastrarea suveranitatii si independentei Minskul, ca niciodata, are nevoie de credite", a spus Lukasenko.

De asemenea, Lukasenko a mentionat ca prin Belarus "trec principalele conducte de petrol si gaz", reamintind ca "acestea se afla intr-o stare buna decat cele ale vecinilor sai", aluzie la Ucraina.