Presedintele Confederatiei Elvetiene, Hans-Rudolf Merz, care ocupa de asemenea functia de ministru al finantelor, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung ca Elvetia inca mentine secretul bancar, informeaza Reuters.

"In ceea ce priveste secretul bancar in sine, politica noastra nu se va schimba, nu vom relaxa regulile. Va exista doar o cooperare internationala mai stransa", a spus Merz, citat de NewsIn, desi recent Elvetia a fost nevoita sa se alinieze la standardele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Sub presiunile exercitate de statele din Grupul celor 20 (G20), cele mai industrializate 20 de state, guvernul de la Berna trebuie sa ratifice pana la finalul lui 2009 o serie de acorduri de dubla taxare pentru alinierea la cerintele OCDE in ceea ce priveste transparenta si schimbul de informatii fiscale, pentru ca, prin urmare, Elvetia sa fie scoada de pe lista de paradisuri fiscale "gri".

In total, 23 de state si-au anuntat intentia de renegociere a acordurilor cu Elvetia in ceea ce priveste dubla taxare. Sase state au ratificat deja acordul si anume Statele Unite, Norvegia, Danemarca, Mexic si inca un stat care nu a fost identificat de autoritatile elvetiene.

"Nu am cedat presiunilor internationale, dar daca am fi continuat in acelasi ritm, Elvetia ar fi fost sanctionata, iar locurile de munca puteau fi afectate", a mai spus Merz.

Presedintele elvetian este ingrijorat ca pietele financiare din afara Europei beneficiaza de pe urma noului statut al Elvetiei, Luxemburgului sau Belgiei.

La mijlocul lunii martie, Elvetia a anuntat ca a abolit secretul bancar si se va conforma la standardele OCDE, in urma deciziilor similare luate de alte state europene.

La acea data, guvernul avertizase ca Elvetia "pastreaza secretul bancar si refuza transmiterea integrala automata a datelor", adaugand ca "sfera privata a clientilor este in continuare protejata de solicitarile externe nejustificate".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
2015 - Criza aprecierii francului elvetian a afectat multi romani