Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 5,5%, in termeni anuali, conform cifrelor oficiale definitive publicate luni de oficialii de la Washington, scrie AFP.

Economia americana a scazut cu 6,3% in al patrulea trimestru din 2008 si cu 0,5% in al treilea. Anterior, oficialii anuntasera ca produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, arata NewsIn.

De asemenea, datele publicate in 29 aprilie aratasera ca produsul intern brut, ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit recent in urcare estimarile privind economia Statelor Unite, mizand acum pe o revenire mai puternica incepand de la jumatatea lui 2010, insa a atras atentia asupra riscurilor care o ameninta, in special criza din sectorul imobiliar.

In raportul anual privind economia americana, FMI estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 2,5% in 2009, fata de 2,8% cat fusese estimat anterior, si va creste cu 0,75% in 2010.

Insa, Fondul atrage atentia ca dificultatile financiare si problemele de pe piata muncii si de pe cea imobiliara vor incetini, pentru o vreme, procesul de recuperare.

Estimarile sunt mai pesimiste decat cele ale Federal Reserve, care mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia romaneasca a franat puternic. BCR isi revizuieste prognozele