Suma include dividendele platite de Endesa catre Acciona in urma acordului semnat pe 20 februarie 2009 (1, 561 mld. euro), cat si dobanda cumulata dupa aceasta data (81 mil. euro), relateaza NewsIn.

In urma tranzactiei, Enel, prin Enel Energy Europe Srl (EEE), detine acum 92,06% din Endesa, obtinand controlul asupra companiei.

Pentru a finanta achizitionarea participatiei de 25,01% din Endesa, Grupul Enel a recurs la un imprumut sindicalizat de 8.000 milioane de euro in aprilie la mai multe banci, care va fi rambursat in doua transe, respectiv 5,5 miliarde de euro in 2014 si restul de 2,5 miliarde de euro in 2016 – la fel ca liniile de credit existente.

Suma a fost stabilita scazand dividendele platite de Endesa catre Acciona dupa data de 20 februarie, respectiv 1,561 miliarde de euro, din valoarea concernului de 11,107 miliarde euro stabilita la acea data, si adunand dobanda acumulata incepand cu acea zi, 81 milioane de euro, aplicata datoriei directe sau indirecte a Acciona pentru achizitionarea a 25,01% din Endesa, care este in prezent transferata catre EEE.

“Am finalizat astazi strategia Enel de dezvoltare internationala prin consolidarea Endesa. Compania va avea de acum inainte o structura de guvernare solida care ii va permite sa isi confirme pozitia de lider in Spania si in multe tari din America Latina, in timp ce va dezvolta sinergii cu impact major asupra rezultatelor Endesa, dar si ale Grupului Enel”, a declarat directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti.

Tot ca parte a acordului semnat in acest an la 20 februarie, Endesa a vandut vineri catre Acciona cateva centrale operationale din Spania si Portugalia cu o capacitate totala de 1.946 MW (din care 679 MW hidroenergie conventionala si 1.267 MW din surse renenerabile). Pretul pentru active a fost de 2,634 miliarde de euro. Partile au cazut de accord ca Endesa sa vanda catre Acciona alte centrale cu o capacitate totala de 133 MW – in special eoliene – de indata ce procedurile de reglementare si tehnice sunt indeplinite, pentru suma de 183 milioane de euro.

Cu toate acestea, Endesa ramane in posesia activelor hidrocentralelor sale (un total de 13.380 MW) si are in dezvoltare proiecte de energie regenerabila cu o capacitate totala de 7.000 MW, in special pe segmentul energiei eoliene.

Datoria financiara neta a grupului Enel a crescut in urma acestor tranzactii la 12,127 miliarde de euro, respectiv 9,627 miliarde de euro pentru achizitionarea de catre EEE a 25.01% din Endesa; aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru consolidarea unei datorii aditionale ale Endesa dupa preluarea controlului de catre Enel, precum si dupa efectele vanzarii activelor Endesa catre Acciona.