Cheltuielile consumatorilor, care reprezinta peste 70% din activitatea economica a Statelor Unite, au urcat cu 0,3% dupa ce datele de luna trecuta, revizuite in urcare, aratau o stagnare, relateaza NewsIn.

Astfel, cheltuielile consumatorilor au crescut pentru prima data din februarie, arata un raport al Departamentului Comertului.

Conform Bloomberg, veniturile au crescut cu 1,4% in perioada analizata, reflectand reducerile de taxe si platile pentru asigurarea sociala din pachetul de stimuli financiari al presedintelui Barack Obama. Rata economisirii a urcat pana la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani.

Eforturile guvernului pentru restabilirea fluxului creditarii si cresterii veniturilor maresc posibilitatea consumatorilor de a cheltui chiar si in timp ce rata somajului urca pana la un nivel nemaiatins din anii '80.

"Consumatorii incep sa se reintoarca in mall-uri pentru a cheltui ceva mai mult, din moment ce cred ca cel mai sever moment al recesiunii a trecut. Totusi, ritmul de cumparare va fi modest pana cand rata somajului se va tempera, iar companiile vor reincepe sa angajeze", a declarat un economist.