Panica starnita de anticiparea unui colaps financiar in Europa emergenta, care ar ingenunchea si Austria, s-a terminat, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale austriece si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
"Isteria care a dominat o perioada nu mai exista", a spus Nowotny. El a explicat ca, in prezent, "nu mai exista perceptia unei probleme speciale austriece sau est-europene" si ca "fanteziile" legate de o eventuala prabusire in regiune, care au fost foarte raspandite in unele momente, au disparut.

Multi analisti avertizau, in ultimele luni, in legatura cu riscurile legate de datoria externa mare a tarilor est-europene si cu expunerea bancilor austriece pe aceasta zona, informeaza NewsIn.

Bancile austriece au acordat credite de 267 miliarde dolari in estul Europei, suma echivalenta cu 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, ceea ce a dus la cresterea marjei la CDS-uri pentru statul austriac. Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor.

Astfel, costul asigurarii contra incetarii platii la creditele pe cinci ani ale Austriei - tara cu calificativ 'triplu A' (maxim) de la toate agentiile de rating - a depasit nivelul CDS pentru datoria Italiei, stat cu rating mai slab, si a ajuns in luna martie in apropiere de costul pentru datoria Greciei, insa a scazut la mai putin de jumatate intre timp. De asemenea, marja la CDS-urile Austriei raportata la nivelul CDS pentru obligatiunile statului german s-a injumatatit.

"Puteti vedea (ca ce a fost mai rau a trecut) foarte concret prin faptul ca marjele pe care Austria trebuie sa le plateasca daca vrea sa se imprumute s-au restrans semnificativ", a subliniat Nowotny.

El a mentionat ca pietele au realizat acum, de asemenea, ca asa numita "Europa emergenta" nu este o regiune uniforma si ca riscurile variaza foarte mult, de la tarile cu datorii externe mari, precum statele baltice sau Ucraina, la statele mai stabile, precum Polonia sau Cehia.

"Desigur ca avem inca o problema speciala in tarile baltice si in afara Uniunii Europene, in Ucraina, dar in afara de aceasta, se poate spune ca tarile au nevoie in mod sigur de mai putina finantare din strainatate decat erau obisnuite", a afirmat Nowotny.

Guvernatorul bancii centrale austriece a admis ca situatia economica dificila din tarile est-europene va duce la o majorare a creditelor neperformante pentru bancile austriece, insa a tinut sa mentioneze ca aceasta este o situatie valabila pentru tot vestul Europei si nu o problema specifica regiunii.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) se afla in prezent in Austria pentru o evaluare periodica a economiei si va prezenta joi concluziile preliminare intr-o conferinta comuna cu banca centrala austriaca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri