Autoritatile din Statele Unite au actionat in instanta UBS pentru a obtine numele a celor 52.000 de americani care se presupune ca ar fi ascuns Fiscului active de aproape 15 miliarde de dolari, informeaza NewsIn.

Cotidianul Sonntag, care precizeaza ca suma de 3-5 miliarde franci elvetieni a fost confirmata de trei surse independente, a mai relatat ca cele doua parti ar putea ajunge la un acord intre 1 si 13 iulie.

UBS anuntase ca vrea sa isi majoreze capitalul cu 3,5 miliarde dolari, actiune bine primita de autoritatea elvetiana de reglementare a sistemului bancar, FINMA, pentru ca, in urma acesteia, solvabilitatea bancii ar creste.

Departamentul de Justitie al Statelor Unite a anuntat ca ia inca in calcul o intelegere cu UBS, dar a negat zvonurile conform carora vrea sa renunte la caz.

Guvernul american ar urma sa inainteze o cerere in justitie pe 30 iunie, iar o prima audiere in fata unui judecator din statul Miami urmeaza sa aiba loc in 13 iulie.

Mai multi avocati si alti experti care au urmarit cazul sunt sceptici ca autoritatile SUA vor renunta la caz fara concesiuni majore din partea bancii elvetiene, avand in vedere ofensiva actuala impotriva paradisurilor fiscale si apropierea termenelor limita fixate pentru contribuabilii care vor sa se autodenunte.

Sonntag a relatat ca UBS se afla sub presiune din partea bancii centrale elvetiene si FINMA pentru a semna un acord care ar readuce stabilitate sistemului bancar elvetian, afectat de criza financiara si de fisurarea secretului bancar.

La inceputul anului, UBS a fost de acord sa ofere numele catorva clienti si sa plateasca o amenda de 780 milioane dolari ca sa scape de acuzatiile de frauda ale autoritatilor americane, care suspectau banca ca a ajutat clienti bogati din Statele Unite sa evite plata taxelor.

Elvetia si Statele Unite au anuntat saptamana trecuta ca au ajuns la un acord in privinta tratatului pentru evitarea dublei impuneri.