Cel putin aceasta este concluzia analistilor dupa ce uraganul Katrina a aruncat in aer preturile la petrol
La bursele internationale, pretul titeiului a urcat pana la 70 de dolari/barilul, apropiindu-se de nivelul maxim inregistrat in perioada crizei petroliere de acum 30 de ani.

Dupa ce ajunsese la o cota istorica de aproape 71 de dolari pentru un baril, petrolul a mai scazut cativa dolari, insa, se mentine la cote ridicate, fapt care i-a facut pe specialistii americani sa aprecieze ca sezonul rece va fi unul dintre cele mai ridicate costuri energetice din ultima decada.

Departamentul american al energiei estimeaza ca, iarna aceasta, pretul barilului de petrol va fi mai scump cu aproximativ 35% decat cea precedenta, in timp ce gazul natural va ajunge sa coste cu peste jumatate mai mult, iar electricitatea va inregistra majorari de peste 11%.

Din toate aceste majorari rezulta o crestere anuala a cheltuielilor cu energia de aproape 24 de procente, adica aproape 9% din PIB.

Rafinariile din Golful Mexic sunt "pe rosu"

Departamentul Energiei din SUA spune ca pentru a mai reduce din efectele crizei, piata a fost alimentata cu aproape 6,4 milioane de barili de petrol, din rezerva de stat, numai saptamana trecuta.

De asemenea, oficialii americani a mentionat ca mai multe rafinarii din Golful Mexic sunt scoase temporar din uz, din cauza uraganului Katrina. Oficiali ai Departamentului american al energiei spun ca productia rafinariilor din Golful Mexic va fi cu patru sau cinci procente mai mica in urmatoarele doua sau trei luni.

Chiar daca rezervele sunt cu 13% mai mari decat anul trecut, la care se adauga toate eforturile departamentului energiei, rezervele de carburanti au scazut cu 4,3 milioane de barili, numai in ultima saptamana.

Cea mai mare ingrijorare a autoritatilor americane este ca situatia de criza pe piata petrolului se va intinde pana in lunile de iarna. Analistii americani spun ca asta reprezinta principala problema, pentru ca in varful sezonului rece cererea de combustibil va creste, atat printre utilizatorii caznici, cat mai ales printre cei industriali.

Si Europa este afectata de criza petrolului

Intre timp, ministrii Finantelor din statele membre ale Uniunii Europene urmeaza sa se intalneasca in Mamchester, Marea Britanie, cu scopul de a gasi modalitati de oprire a cresterii pretului la petrol.

Analistii au avertizat ca tentativa tarilor membre UE de redresare economica va fi mult ingreunata de actuala criza a petrolului. Uniunea Europeana va incerca sa-si traseze propriile directive pentru modalitati de reducerea a consumului de combustibili fosili, posibil prin tehnologii ultraperformante si resurse regenerabile de energie si printr-o varietate mai mare de rezerve de energie.

Criza petroliera prelungita

Livrarile de petrol programate pentru luna octombrie s-au scumpit cu 4,67 dolari (7%), atingand o cotatie de 70,80 de dolari per baril la Bursa de la New York.

Royal Dutch Shell a redus productia zilnica din Golful Mexic cu 420.000 de barili, din cauza uraganului. si Exxon Mobil a redus productia zilnica de petrol cu 50.000 de barili iar pe cea de gaz cu 300 milioane de metri cubi.

Americanii se grabesc sa readuca la normalitate zonele afectate de uraganul Katrina

Congresul SUA aloca 10 miliarde $ pentru curatarea zonelor afectate. Pana in prezent, in New Orleans, s-au raportat 450.000 de persoane decedate si peste un milion de oameni ramasi fara adapost.

Dupa trecerea uraganului Katrina, autoritatile americane trebuie sa mai faca fata unei provocari. Curatarea zonelor afectate de uragan.

Asa ca, de la firmele de house-cleaning la cele salubrizare stradala, mai toate companiile de profil au declarat ca sunt pregatite sa faca fata cerintelor venite din partea Congresului si a comunitatilor locale din zonele afectate de uraganul Katrina.

Bill Geary, presedinte al companiei de salubrizare Clean Harbors, spune ca firma sa se concentreaza pe infarstructura logistica necesara unei interventii pe termen lung in zone afectate de uragan, precum New Orleans.

Clean Harbors, cea mai mare companie americana de salubrizare, a avut de munca si in zona Zero, de la World Trade Center, dupa atacurile din 11 septembrie, dar si in locatiile in care se presupunea ca exista pericolul prezentei virusului antrax.

In prezent, compania lui Geary are de onorat un contract pe termen lung cu Garda de Coasta a Statelor Unite, insa legea permite ca in situatii critice firmele sa opereze si cu alte departamente de stat.

Geary crede ca firma isi va incasa si pe noile atributii sumele convenite cu autoritatile americane. Acesta este de parere ca in noile atributii intra, in special, misiuni de recuperare.

Autoritatile americane alaturi de societatea civila, se implica in actiuni de reconstructie a zonelor afectate de uraganul Katrina, insa acestea se confrunta cu o mare problema - haosul ce se instaleaza dupa un dezastru de asemenea proportii,comunicarea intre autoritati si cetatean fiind cat se poate de precara.

In multe orase afectate de uragan, autoritatile sunt aproape inexistente, imaginea creata fiind cea a unui film despre Apocalisa, cu strazi pustii, case distruse sau abandonate, gramezi de moloz, cadavre in mijlocul strazii, asta ca sa nu mai punem la socoteala miile de locuitori, care au devastat magazine intregi.

Cererea este in crestere

In toata aceasta confuzie generala, cu siguranta vor avea de castigat companiile ce presteaza servicii de salubrizare sau cleaning.

Jeff Ellingson, agent de vanzari la compania americana Abel RV, care se ocupa cu vanzarea de camioane pentru carat mobilier, spune ca este incredibil cate comenzi se inregisteraza in aceasta perioada pentru astfel de autovehicule, atat de la autoritati dar si de la familiile care si-au parasit locuintele.

Analistii estimeaza ca oficialitatile americane ar putea comanda 50.000 de camioane de carat mobila, si asta in timp ce stocul de astfel de autovehicule este de doar 18.000 de unitati. De pe urma acestui dezastru de proportii apocaliptice, mai profita si alte firme in afara celor de salubrizare.

De exemplu, compania americana Shaw Group a castigat un contract de 100 de milioane de dolari, pe o perioada de un an, incheiat cu Agentia Federala de Management al Situatiilor de Criza (FEMA). Compania se obliga sa constriasca noi case pentru toate familiile care au ramas fara locuinta.

Moartea - o afacere

Din pacate, moartea reprezinta o afacere care se dovedeste a fi intotdeauna prosera dupa dezastre de asemenea proportii. Multe companii de servicii funerare au fost conactate de Agentia Federala de Management al Situatiilor de Criza sau chiar de cei ale caror rude sunt decedate, pentru a furniza cosciuge.

Alte firme au fost chemate de catre oficialitatile americane sa ajute la recuperarea cadavrelor, deja citeva dintre cele mai mari companii de profil din SUA au deplasat in zonele afectate, instalatii medico-legale ambulante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri