Bernard Madoff, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Nasdaq, a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare de un tribunal din New York.

Sentinta reprezinta maximul de pedeapsa pentru escrocheria de pana la 65 de miliarde de dolari, comisa de acesta, scrie Bloomberg. Escrocheria Madoff ar putea avea circa 3 milioane de victime directe si indirecte pe plan mondial.

Procurorii solicitasera ca Madoff, in varsta de 71 de ani, sa fie condamnat la 150 de ani de detentie.

In total, 13 miliarde de dolari au fost confiscati de la banci, persoane particulare si chiar organizatii caritabile. Totusi, pierderile sunt intre 50 si 65 de miliarde de dolari, daca se ia in calcul profitul adus de aceste sume, si mai ales, daca dobanzile ar fi fost reale.

Frauda lui Bernard Madoff a generat si victime umane, in randul clientilor sai: un investitor francez s-a sinucis dupa ce a pierdut circa 1,4 mld. dolari.

Fost presedinte al Consiliului de Administratie al Nasdaq, Bernard Madoff a pledat vinovat in luna martie pentru 11 capete de acuzare, printre care frauda, spalare de bani si furt.

Marturia lui Madoff prezentata inainte sa intre in inchisoare

Finantistul a pus la punct o schema Ponzi, un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noii investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Frauda a iesit la lumina zilei dupa ce criza financiara din toamna i-a fortat pe multi dinre clienti sa isi retraga banii.

Avocatul lui Madoff a cerut indulgenta: numai 12 ani de detentie, putin mai putin de cei "13 ani care ii mai raman de trait", potrivit statisticilor privind speranta de viata in Statele Unite.

Madoff: "Stiu ca am facut un act criminal si regret profund". "Nu am investit niciodata fondurile in valori mobiliare, asa cum promisesem", a declarat Madoff in fata judecatorului, intr-o sala plina cu victime si jurnalisti. Madoff a spus ca regreta profund si ca stie ca ce a facut era un act criminal.

Cititi si Cazul Madoff: Ce trebuie sa retina un investitor