Productia industriala a urcat cu 5,9% in mai, comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate de ministerul comertului. Economistii mizau pe o crestere de 7%, informeaza NewsIn.

Un raport separat a aratat ca vanzarile cu amanuntul au scazut cu 2,8% in mai, comparativ cu aceeasi luna din 2008, in contextul in care cresterea ratei somajului a fortat populatia sa taie cheltuielile de consum.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor. Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.