"Situatia economica dificila din Ucraina face ca fiecare plata lunara sa fie o provocare, iar tensiunile raman accentuate", a declarat Nobuo Tanaka, director executiv al AIE, citat de NewsIn.

"AIE este, prin urmare, foarte ingrijorata ca fluxul de gaze naturale prin Ucraina ar putea sa fie intrerupt aproape oricand", a adaugat acesta.

Europa importa circa 20% din necesarul de gaze naturale din Rusia, prin Ucraina. In ianuarie, tranzitul prin conducte a fost sistat, din cauza unei dispute legate de preturi.

AIE a redus luni estimarile de consum pentru urmatorii cinci ani, pe fondul crizei economice, mizand pe o revenire a consumului doar incepand cu anul 2012. Agentia a redus estimarile de consum pentru toti anii pana in 2013 cu aproximativ trei milioane barili pe zi, conform raportului publicat luni.

Consumul se va situa in jurul nivelului de 86,76 milioane barili pe zi in 2012, primul an in care se va situa peste nivelul de 85,76 milioane barili pe zi, inregistrat in 2008.

"Recesiunea economica ce s-a extins pe plan mondial in ultimul an a afectat grav consumul de petrol", reiese din raportul publicat de AIE, ce a adus la zi datele publicate in decembrie 2008.

Cea mai grava criza economica de la al doilea razboi mondial incoace a redus consumul de petrol in statele dezvoltate si a atenuat cresterea economica a Chinei si Indiei.