Pretul petrolului a scazut cu 2,31%, ajungand ieri pana la 64,9 dolari pe baril la bursa newyorkeza, informeaza Bloomberg. Uraganul Rita a provocat sambata inundatii si intreruperea curentului electric pe coasta de sud a Statelor Unite, dar nu a produs un dezastru de proportii in aceasta zona devastata deja de uraganul Katrina in urma cu aproape o luna.

Doua rafinarii mari au raportat distrugeri importante, dar Departamentul american al Energiei s-a aratat optimist in privinta volumului de pierderi. Compania Valero Energy, lider national in industria de rafinare a petrolului, a afirmat ca rafinaria sa de la Port Arthur, Texas, care produce aproximativ 250.000 de barili de petrol pe zi, a suferit „pierderi semnificative la doua turnuri de racire“ si ca vor fi necesare intre „doua si patru saptamani de repa-ratii pentru repornirea rafinariei“, relateaza CNN.

Separat, compania Shell Oil a declarat ca Motiva Refinery, aflata la Port Arthur, a fost, de asemenea, afectata, fiind nevoie de o perioada similara pentru finalizarea reparatiilor. Motiva Refinery produce 285.000 de barili de titei pe zi.

Productia de titei din Golful Mexic a fost oprita sambata in totalitate, iar cea de gaze naturale in proportie de 75%. Circa 80% din cele 819 platforme petroliere locuite si 69% dintre cele 134 de puturi de forare din Golf au fost evacuate.

Departamentul Energiei si-a exprimat un „optimism prudent“, apreciind ca Rita nu va provoca decat „perturbari minime“ in aprovizionarea cu petrol.

Pierderile companiilor de asigurari s-ar putea situa in jurul cifrei de 6 miliarde de dolari, departe de valoarea de 60 de miliarde dolari, cat a costat Katrina in sectorul asigurarilor, potrivit cotidianului „The Independent“. Industria asigurarilor se gandeste deja la reevaluarea strategiei de asigurari din cauza frecventei calamitatilor naturale si a pierderilor aferente.

Astfel, acestea ar putea creste ratele asigurarilor incepand cu anul urmator. In Romania, un procent foarte scazut dintre agentii economici considera vitala o asigurare impotriva dezastrelor naturale, in ciuda faptului ca tara noastra s-a confruntat cu astfel de fenomene in ultimii ani.