Economia turca a fost cuprinsa de o recesiune grava in primul trimestru, pentru prima data din 2001, dupa o scadere record de 13,8%, care alimenteaza asteptarile ca banca centrala sa reduca dobanda cheie.
O scadere de proportii, cea mai mare comprimare economica trimestriala inregistrata vreodata in statul turc, va relua cererile liderilor din sectorul de afaceri si ale pietelor financiare care vor ca Turcia sa incheie un acord pentru un imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru sprijinirea economiei.

Unele date separate indica o scadere continua a comertului in mai, dar pietele financiare nu au acordat prea mare atentie acestor cifre si s-au orientat mai mult asupra asteptarilor de revenire economica, in urmatoarele luni, scrie NewsIn.

Turcia, care candideaza pentru statutul de membru al Uniunii Europene (UE), a afisat in medie o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 6% de la criza financiara din 2001, dar actuala criza globala a afectat exporturile si activitatea interna.

"Jucatorii de pe piata vor trebui sa revizuiasca in coborare estimarile privind scaderea anuala a PIB-ului. Guvernul se asteapta la o comprimare economica cu 3,6%, dar aceasta cifra confirma ca economia ar putea scadea cu peste 5% in 2009", a declarat un economist.

Nivelul dobanzii cheie impus de banca centrala a Turciei se afla la un minim record, dupa ce aceasta a fost redusa cu 800 puncte de baza, la 8,75%, din noiembrie, pentru sustinerea economiei.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la o comprimare cu 11,6% a economiei, in primele trei luni din 2009.
In al patrulea trimestru din 2008, PIB-ul Turciei a scazut cu 6,2%, iar per total, anul trecut a crescut cu 1,1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri