Economia turca a fost cuprinsa de o recesiune grava in primul trimestru, pentru prima data din 2001, dupa o scadere record de 13,8%, care alimenteaza asteptarile ca banca centrala sa reduca dobanda cheie.

O scadere de proportii, cea mai mare comprimare economica trimestriala inregistrata vreodata in statul turc, va relua cererile liderilor din sectorul de afaceri si ale pietelor financiare care vor ca Turcia sa incheie un acord pentru un imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru sprijinirea economiei.

Unele date separate indica o scadere continua a comertului in mai, dar pietele financiare nu au acordat prea mare atentie acestor cifre si s-au orientat mai mult asupra asteptarilor de revenire economica, in urmatoarele luni, scrie NewsIn.

Turcia, care candideaza pentru statutul de membru al Uniunii Europene (UE), a afisat in medie o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 6% de la criza financiara din 2001, dar actuala criza globala a afectat exporturile si activitatea interna.

"Jucatorii de pe piata vor trebui sa revizuiasca in coborare estimarile privind scaderea anuala a PIB-ului. Guvernul se asteapta la o comprimare economica cu 3,6%, dar aceasta cifra confirma ca economia ar putea scadea cu peste 5% in 2009", a declarat un economist.

Nivelul dobanzii cheie impus de banca centrala a Turciei se afla la un minim record, dupa ce aceasta a fost redusa cu 800 puncte de baza, la 8,75%, din noiembrie, pentru sustinerea economiei.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la o comprimare cu 11,6% a economiei, in primele trei luni din 2009.
In al patrulea trimestru din 2008, PIB-ul Turciei a scazut cu 6,2%, iar per total, anul trecut a crescut cu 1,1%.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Chef Florin Dumitrescu vrea schimbarea la fata a bucatariei romanesti